Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube (TSD) Başkanı Halis Kassap, akülü araçların bedensel engellileri tembelleştirdiği için önermediklerini belirterek, aşırı kilo ve sağlık problemlerine yol açması nedeniyle, engellilerin sağlık koşulları imkan sağladığı sürece manuel tekerlekli sandalye kullanmalarını tavsiye etti.

Engellilerin sorunları ve hayatlarını kolaylaştıracak konular üzerinde uzun yıllar araştırmalar yaptığını belirten Halis Kassap, sadece kolu olmadığı için eskiden tüm engellilerin sorunlarını bilemediğini ancak dernek çalışmalarına başladığından bu yana artık engellilerin yaşantılarını ve sorunlarını daha iyi bildiğini, tanıdığını kaydetti.

"HAREKET ETMEYİNCE HASTALIKLARA SEBEP OLUYOR"

Kullanımı son zamanlarda oldukça yaygınlaşan akülü tekerlekli sandalyelerin engellilerin kabiliyetini sıfıra düşürdüğünü söyleyen TSD Adana Şube Başkanı Halis Kassap, bedensel engellilerin sağlık koşulları imkan sağladığı sürece elle kullanılan (manuel) tekerlekli sandalyeyi kullanmalarını önerdi. Akülü tekerlekli sandalye kullanımının yol açtığı hareketsizlik nedeniyle vücudun tembelleştiğini vurgulayan Kassap, "Bu araçların engelliler tarafından kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Tekerlekli sandalyeye bağlı engellilerin harekete ihtiyacı var. Akülü arabalar kullandıklarında tamamen hayattan kopuyorlar. Hareket etmeyince kilo ve buna bağlı hastalıklara sebep oluyor. Manuel sandalye en azından hareket ettirerek, efor harcamasını sağlıyor. Ama akülüde sabit durarak hayattan tamamen kopuyor" diye konuştu.