Medical Park Ordu Hastanesi’nde ameliyat yapılmadan kalp kapağı ameliyatı gerçekleştirildi. Libya’dan Ordu’ya gelen 78 yaşındaki Mohamed Ali Elhejjaji’ye yapılan operasyon başarıyla sonuçlandı.

Libya’nın başkenti Trablus’ta yaşayan 78 yaşındaki Mohamed Ali Elhejjaji uzun zamandır halsizlik, nefes darlığı gibi şikayetler yaşıyordu. Bu şikayetleri nedeniyle Trablus’ta bulunan bir hastaneye başvurdu. Burada yapılan tetkikler sonucunda kalp kapağında sorun olduğu ve ameliyat olması gerektiği söylendi. Bu operasyonun ileri yaşından ve yaşadığı diğer sağlık problemlerinden dolayı riskli olduğu ve operasyonun Avrupa ülkelerinde yapılabileceği söylendi. Bunun üzerine Mohamed Ali Elhejjaji ve ailesi Libya’daki tanıdıkları daha önce Medical Park’ın Türkiye’deki diğer hastanelerinde ameliyat olduğu ve çok memnun kaldığı için Medical Park Ordu Hastanesi’ne başvurdu. Elhejjaji’nin, Medical Park Ordu Hastanesi’nde gerekli tahlil ve tetkikleri yapıldıktan sonra Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Civelek ve ekibi tarafından Ordu’da ilk defa uygulanan bir yöntem olan TAVİ yöntemi ile kalp kapağı ameliyat olmadan değiştirildi. Başarılı geçen bu operasyonun sonunda da Mohamed Ali Elhejjaji kısa sürede sağlığına kavuştu.

KASIK DAMARLARINDAN GİREREK KALP KAPAĞINI DEĞİŞTİRDİLER

Hastanın kendilerine başvurduğunda yaşadığı ülkede tanısının konmuş olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Civelek, hastanın nefes darlığı nedeniyle gittiği doktorlar tarafından aort kapağında ileri derecede kireçlenme olduğu için ameliyat olması gerektiği söylendiğini, ancak hastanın ülkesinde bu operasyonun yapılma imkanı olmadığı için kendilerine başvurduğunu belirtti. Prof. Dr. Civelek, “Biz de hastanemizde hastaya gerekli tetkikleri yaptıktan sonra ben ve ekibim hastanın yaşının ileri olmasından ve karaciğerde mevcut olan sirozdan dolayı operasyonun açık olarak yapılmasının riskli olacağına karar verdik. Bunun için hastamızın aort kapağını ameliyat yapmadan TAVİ yöntemiyle kapalı bir şekilde değiştirmeye karar verdik. Bu operasyon için çok ciddi hazırlıklar yapmak gerekiyordu. Hastanın karaciğerinin bu işlem için hazır hale getirilmesi, böbreklerin yeterli seviyede çalışması gerekiyordu. Bu hazırlıkları yaptıktan sonra başkanlığımdaki bir ekiple başarılı geçen bir operasyon sonucunda TAVİ yöntemiyle hastanın kasığından girerek aort kapağının içerisine yeni bir kapak yerleştirdik. Hastanın genel durumu şu an gayet iyi herhangi bir problemi yok. İşlem son derecede başarılı geçti” dedi.

TAVİ YÖNTEMİ 5 YILDIR UYGULANIYOR

Son yıllarda TAVİ yönteminin giderek artan sıklıkta uygulanmaya başlayan bir yöntem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ali Civelek, konuşmasına şöyle devam etti: “Açık kalp ameliyatı güvenle yapılabilecek bir ameliyat olmasına rağmen bazı hastalarda, özellikle ileri yaş ve diğer organ hastalığı olanlarda uygulanması çok risklidir. Bu nedenle açık kalp ameliyatı uygulanması riskli olan hastalarda hastanın göğsü açılmadan, nasıl balonla, stentle hastanın koroner damarları genişletiliyorsa bu da benzer bir yöntemle aort kapağının içerisine kasıktan girilerek yeni bir tane kapak yerleştirilmesidir. Bu yöntem nispeten yeni bir yöntemdir, özellikle son 5 yıldır ülkemizde de artarak uygulanmaya başlanmıştır. Herkese uygulanan bir yöntem değildir. Eğer hastanın genel durumu açık kalp ameliyatına elverişliyse uygulanması gereken tabiki normal kapak replasmanıdır. TAVİ yöntemi ancak açık kalp ameliyatını kaldıramayacak olan hastalara uygulanması gereken bir yöntemdir. Bu yöntemle hastanın kendini toparlaması çok daha kısa sürede olabiliyor. İşlemden bir gün sonra hasta gezip dolaşabilir ve kendi ihtiyaçlarını kendisi giderebilir. Bu hasta açısından çok büyük bir avantajdır. Opreasyondan sonra da kalp ve akciğer makinesine bağlanmadığından işlem sonrası hasta bu makinenin oluşturabileceği bir takım sorunlar ile de karşılaşmıyor. Bu işlemi yapabilmek için deneyimli bir ekibin olması ve koordineli bir ekip çalışması gerekir. Bizde hastanemizde bu işlem için gerekli olan ekipmanlara ve ekibe sahip olduğumuz için bu operasyonu başarı ile hastamıza uyguladık ve hastamızı sağlığına kavuşmuş bir şekilde hastanemizden taburcu ettik”

Trablus’da yaşamını sürdüren Mohamed Ali Elhejjaji, Libya’da yeterli imkanlar olmadığı için ameliyat olamadığını dile getirerek, “Ülkemde yaşımdan ve diğer hastalıklarımdan dolayı bu operasyonun gerçekleştirilemeyeceği söylendi. Yakınlarımız Türkiye’de ameliyat oldu ve sağlığına kavuştu. Biz de tedavi olmak için Medical Park Ordu Hastanesi’ne gelmeye karar verdik. Operasyonu gerçekleştiren doktorlarıma ve tedavim süresince benimle ilgilenen hemşirelere ve hastane personellerine şükranlarımı bildiririm” diye konuştu.