Antalya’da, karaciğer hastası 6,5 aylık Muzaffer bebek, annesinden karaciğer almasına 7 saat kala özel bir hastanede hayatını kaybeden 5,5 aylık bir bebeğin bağışlanan karaciğeriyle hayata bağlandı.

Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşayan Behzat Arıkan (26) ve Mesude Arıkan (21) çiftinin 6,5 aylık bebekleri Muzaffer’e bir aylıkken hepatite bağlı karaciğer hastalığı teşhisi konuldu. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi’ne başvuran Arıkan çiftinin bebeği Muzaffer’e karaciğer nakli uygun görüldü. Muzaffer’in kilo alması gerektiğini belirten doktorlar, bebeğin durumunun ağırlaşması üzerine anneden nakil yapılmasına karar verildi. Yapılan tetkiklerle anne Mesude Arıkan’ın karaciğerinin oğluna uyumlu olduğu tespit edildi.

AMELİYATA HAZIRLANDIKLARINDA HABER GELDİ

Anne oğul ameliyat için hazırlandıklarında ve operasyona 7 saat kala organ nakil merkezinden epilepsi nöbeti nedeniyle kaldırıldığı özel bir hastanede yaşamını yitiren 5,5 aylık ve 6 kilo ağırlığındaki bebeğin karaciğerinin Muzaffer’e uyumlu olduğu haberi verildi. Bunun üzerine donör olan anneden nakli iptal eden doktorlar, 5,5 aylık bebeğin bağışlanan karaciğerini Muzaffer’e nakletti.

"GÜZEL BİR NAKİL GERÇEKLEŞTİRDİK"

Nakille ilgili bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Organ Bağışı Haftası’nda güzel bir nakil gerçekleştirdik. Muzaffer hepatite bağlı karaciğer hastasıydı. Nakil yapılması gerekiyordu. Bir süre kilo almasını bekledik, ancak sarılığı 40’lara kadar yükselince anneyi verici olarak değerlendirdik. Anneyi ameliyata hazırladığımız sırada aynı kiloda ve aynı yaşlarda bir bebek bağışçı bulundu. Bu Antalya’daki kilo ve yaş olarak en düşük bağışçıydı. Muzaffer de en düşük yaş ve kilodaki alıcı oldu" dedi.

"LEGONUN PARÇALARI GİBİ UYUMLU"

Nakilden sonra Muzaffer bebeğin hızla iyileşme sürecine girdiğini kaydeden Doç.Dr. Dinçkan, şunları söyledi:

"Nakilden sonra rengi değişti ve ak pak bir çocuk haline geldi. Gayet sağlıklı, sürekli beslenmek istiyor. Bu nakille organ naklinde yaşın ve kilonun önemli olmadığını gösterdik. Organ naklinde her alıcı değerlendirilebilir. Muzaffer’in organ nakline ihtiyacı vardı, kendisine bir piyango çıktı ve karaciğer bir legonun parçaları gibi birebir denk geldi. Birkaç gün içinde taburcu etmeyi planlıyoruz."

"BAĞIŞÇI AİLEYE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Çocukları sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyen anne Mesude Arıkan ise, "Oğluma karaciğerimi vermek için beklerken ameliyattan 7 saat önce karaciğer bulunduğu haberi geldi. Çok mutlu olduk. Bizim için büyük bir sürpriz oldu" dedi.

Baba Behzat Arıkan da, “Hayatımızın en mutlu günlerini yaşıyoruz. Bağışçı aileye çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.