Güneydoğu Asya’da 800 milyon kişinin bitkisel ilaçla tedavi olduğu ifade eden Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Hulisi Malyer, Şu anda tüm Avrupa ülkelerinde ve tıp fakültelerinde ’Fitoterapi’ dersleri işlenmekte olduğunu söyledi.

Güneydoğu Asya’da 800 milyon kişinin bitkisel ilaçla tedavi olduğu ifade eden Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Hulisi Malyer, bunun sebebini ise tıp doktorlarının hem geleneksel hemde modern tedavi yöntemlerini hakkında eğitim gördükleri için olduğunu söyledi. Tedavinin tercih hakkı modern veya bitkisel ilaç olarak kendi karar verdiğini belirten Malyer, "Ama Türkiye’de doktorlarımıza henüz bu türün kullanımını öğretemedik. Şu anda tüm Avrupa ülkelerinde ve Tıp Fakültelerinde ’Fitoterapi’ dersleri işlenmekte ve yaygınlaşmaya başlandı. Bir çok Avrupa ülkesinde özellikle Alman ya’da bitkisel ilaçların kullanımına çok önem verilmektedir. Almanya’da üretilen ilaçların yüzde 84’ünde sarımsak kullanılmaktadır. Eskiden Osmanlı’nın kullandığı bir yöntemdi." diye konuştu.

Türkiye bitki türleri açısından çok hipotik bir potansiyele sahip bölge olduğunu belirten Malyer, "Bu gün Türkiye’de Bin adet bitki türü tıp uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu tür faydalı bitkileri ihracat yapan 110 ülke arasında Türkiye 18. sırada yer alıyor. Özellikle Türkiye ada çayı üretim ve ihracatında Dünya birincisi olma özelliğini de taşıyor. Türkiye’de tüm bitkilerin olduğunu gibi bu tür bitkilerinde yok olmasını göz ardı etmemeli ve önemini asla unutmamalıyız" dedi.