Op. Dr. Ergün Sevil yaptığı açıklamada bademcik ve geniz etinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek aaçıklasına şöyle devam etti:

“Bademcik (Tonsil) ve geniz eti (Adenoid) olarak isimlendirilen dokular vücudun savunma sisteminin önemli öğeleridir ve bağışıklık sistemi hücrelerinden oluşmuşlardır. Bebeklik döneminde anneden geçen bağışıklık salgıları sayesinde bağışıklık sisteminin fazla çalışmasına gerek yoktur, bu nedenle geniz eti ve bademcikler küçüktürler. 2 yaşından itibaren çocuklarda anneden geçen bağışıklık salgılarının görevi biter ve çocuğun kendi bağışıklık sistemi görev yapmaya başlar.

Çocuğun kendi bağışıklık sisteminin vücuda giren bakteri, virüs gibi mikroplarla, alerjenlerle, kimyasal ve diğer yabancı maddelerle tanışması ve bunlara karşı bir bağışıklık cevabını oluşturması nedeniyle, çocuklar erişkinlere göre daha sık hasta olurlar. Bademcik ve geniz eti sorunları en çok çocukluk döneminde görülür. Görülme sıklığı çocukların anaokulu, kreş ve ilkokul gibi toplu yerlerde bulunduğu dönemlerde pik yapar. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin çok çalışması nedeniyle bu yaşlarda bademcik ve geniz eti büyümeleri de daha sık görülür. Enfeksiyonların ve geniz eti bademcik büyümelerinin en sık gözlendiği yaş aralığı 4 – 10 yaş arasıdır. 10 yaşından sonra geniz eti ve bademciklerin boyutları küçülmeye başlar ve 12 yaş civarında erişkin yaş boyutuna ulaştığı kabul edilir. Bu yaştan sonra enfeksiyon sıklığının da erişkin düzeyine inmiş olacağı kabul edilir.

Geniz etinin büyük olması durumunda burun solunumu zorlaşır. Ayrıca kulak ve sinüslerin boşalım problemleri ortaya çıkar. Çocuklarda işitme kayıpları, horlama, ağızdan soluma, gece öksürükleri, burun akıntıları gözlenmektedir. Kronik geniz eti iltihapları veya büyümeleri ortodontik bozukluklar, yüz gelişiminde bozukluklar ve konuşma bozukluğuna yol açabilmektedir.

Bademcik ve geniz eti büyümeleri üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığında horlama ve apne dediğimiz uykuda nefessiz kalma gibi ciddi sorunlar başlar. Bu durumlarda bir KBB uzmanı ile görüşülmesinde fayda vardır. Bademcik ve geniz eti ameliyatları KBB kliniklerinde sık uygulanmaktadır.

Bademcikler ne zaman alınmalı?

İlaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak bunların çıkartılmasına başvurulur. Bu ameliyata karar vermek için kullanılan iki kriter var.

Kesin ve göreceli olarak ameliyatın gerekliliği belirlenir.

Kesin Kriterler;

·          Üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak sık sık tıkanıyorsa

·          Bademcik etrafında abse oluşuyorsa

·          Kötü huylu tümör şüphesi varsa

·          Çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümesi görülüyorsa

·          Konuşma bozukluğuna sebep oluyorsa

·          Uyku apnesine yol açıyorsa bu durumlar kesin ameliyat gerektiren durumlar olarak karşımıza çıkar.

Göreceli kriterlerin en başında sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları gelir, bademcik ameliyatlarının %40'ı bu nedenle yapılır.

Göreceli kriterler;

·          Son bir yılda yedi defa veya son iki yılda yılbaşına beş defa veya son üç yılda yıl başına 3 defa ya da daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirilmesi

·          Hastanın difteri (Kuşpalazı) mikrobu taşıyıcısı olması

·          Hastada kalp kapak bozukluğu olması

·          Bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık orta kulak iltihabı geçirilmesi.

Çocuğunuz bu tür problemler yaşıyorsa, hemen bir uzmana başvurun. Aksi takdirde, çocuklarda horlama, huzursuz uyku, gece terlemeleri gibi belirtileri beraberinde getiren bademcik ve geniz eti, büyüme ve gelişmede geri kalmaya, saldırganlık, huysuzluk gibi kişilik değişikliklerine, öğrenme güçlüklerine sebebiyet verir.

Bu Ameliyatlar Hangi Yaşlarda Yapılır?

Bademcik  ve geniz eti hastalıkları çocuk yaş grubu sorunu olarak bilinmekle birlikte erişkinler için de aynı kurallar geçerlidir. Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir. Üst yaş sınırı yoktur ancak genel olarak ileri yaşlarda bu hastalıkların görülme oranı düşüktür ve çoğu zaman basit çözümler tercih edilmektedir.”