Kayseri Dünyam Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Raşan Genç, bahar aylarının alerjisi olan insanlar için kabusa dönüştüğünü söyledi.

Alerjik saman nezlesinin burun akıntısı, sık hapşırma atakları, gözlerde yanma, kızarma gibi bulgularla kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Op. Dr. Raşan Genç, alerjik saman nezlesi reaksiyonu hakkında bilgi verdi. Genç, “Rinit, burun iç kısmını döşeyen ve mukoza adı verilen dokunun iltihabi reaksiyonudur. Rinitlerin yaklaşık yarısı alerjiye bağlıdır. Alerjik rinit, ortamda bulunan bir alerjenin, nefes alma sırasında buruna alınıp, burnun iç yüzeyine yapışması ile bu alerjene karşı hassasiyeti olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkan şikayetler ve bulgulardır. Saman nezlesi toplumun yaklaşık yüzde 20’sini etkileyen bir hastalık olmakla birlikte bazı kişiler hafif bazı kişiler ise hastalığı çok ağır atlatmaktadır. Ağır geçiren kişilerde işlerini engelleyerek yaşam kalitesini bozmaktadır. Hastalık her yaşta ortaya çıkabilir ancak genelde 1-20 yaş arası başlar. Çoğunlukla ailede aynı ya da benzeri hastalıklar mevcuttur” ifadelerini kullandı.

Hastalığın nedenlerini ve belirtilerini sıralayan Op. Dr. Genç, "Havada taşınabilecek kadar küçük ve hafif olan hayvan ve bitki proteinleri göz, burun ve boğaz zarları üzerinde birikebilmektedir. Polenler, mantar sporları, hayvan tüyleri ve ev tozları bu parçacıkların en sık rastlanılanlarıdır. İlkbaharın erken dönemlerinde alerjik rinite sıklıkla polenler veya çevrede yaygın olarak bulunan ağaçlar neden olmaktadır. İlkbaharın geç dönemlerinde ise polenler çayırlardan kaynaklanmaktadır. Bu alerjenlerle temasla birlikte oluşabilecek şikayetler; burunda kaşıntı, sulanma (şeffaf), hapşırma, aksırma nöbetleri, damakta kaşınma, öksürük ve boğaz ağrısı, boğazı temizleme isteği, özlerde sulanma ve kaşıntı” dedi.

Alerji tedavisinde temel yöntemin korunmak olduğunu söyleyen Op. Dr. Raşan Genç dikkat edilmesi gereken yöntemler konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Genç, "Polen zamanı açık havada spor yapmayın. Dışarıda gözlük veya şapka kullanın. Her akşam duş alın. Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkartmayın. Polen zamanı evinizin ve arabanızın camlarını kapalı tutun. Polen filtreli kameralar kullanın. Çocuklar okuldan eve gelince hemen üstlerini değişin” diye konuştu.

Op. Dr. Raşan Genç bu yöntemlerin yetersiz olduğu durumlarda ise medikal tedavi olarak alerji ilaçları ve burun spreyleri önerdiklerini sözlerine ekledi.