Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kronik hastalıkların her geçen gün arttığını belirterek, “Kronik hastalıkların yükünün artıyor olması bizim obezite, diyabet, kanser gibi hastalıklarla çok daha fazla boğuşacağımızı gösteriyor” dedi.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Çalıştayı’na katıldı. Wow Otel’de düzenlenen çalıştayda konuşan Müezzinoğlu, kurulan enstitülerle ilgili bilgilendirme yaparak, “TÜSEB’in kuruluşunda 6 enstitüyü merkeze aldık ama ilk 6 ayın içinde enstitüyü hızla kurabilmek bunların kurumsal yapılarında bugün tartışacağımız esas misyonu ve vizyonu koyacağımız bir başlangıcı bugün itibariyle yapmış oluyoruz. Bu iki enstitüden biri kanser enstitüsü, diğeri de akreditasyon enstitüsü. Burada enstitülerin kurumsal yasal zeminini olabildiğince bir kamu bürokrasisi içinde değil daha fazla bilimsel dinamiklerini koyabilen, özel dinamiklerini de koyabilen, yardım alabilen, yurt içi ve yurt dışı projeler şeklinde geliştirilebilen çok boyutlu hareket kabiliyeti olan bir yapı olmasını arzu ettik. Burada temel amacımız ‘Sağlık Bakanlığı sağlık alanında AR-GE yapsın, bilimsel çalışmalar yapsın’ diye bir bakışımız söz konusu değil. Temel bakışımız yurt çapındaki bütün üniversitelerimiz bu alandaki AR-GE’lerinin koordinasyonu güçlü dinamiklerine katkı sağlasın” dedi.

Müezzinoğlu, yapılacak olan çalışmalarla ilgili, “200 yataklı klinik çalışmalarla ilgili bir hastane altyapısı olacak. Bu da hastane işletmeciliği değil tamamen AR-GE dinamiklerinin buralarda takibi ve klinik desteğinin sağlanması için. Yine ileri laboratuvar ihtiyaçları için gerek bugün ihalesini yaptığımız Ankara’daki Halk Sağlığı Laboratuvarı, gerekse önümüzdeki süreçte Sancaktepe’de planladığımız uluslararası akreditasyonu ve ileri teknoloji alt yapısıyla buradaki laboratuvarlarımızı da bu projelerin çalışmalarına zemin hazırlasın ve bu projelerin bilim kurulu tarafından bir yıl ise bir yıl, 5 yıl ise 5 yılda her türü desteğin sağlanması amacıyla bu yapının kurumsallaşmasını arzu ediyoruz” ifadesini kullandı.

“OCAK AYINDA KURUMSAL YAPININ OLUŞUMUNA BAŞLANACAK”

Yasal zeminin alt yapısını kurduklarını kaydeden Müezzinoğlu, “Bilim adamlarımız kendi bilgi ve birikimlerini daha iyi koordine edilebilen ve desteklenebilen sonuca ve hedefe güçlü gidebileceği bir kurumsal yapıyı önümüzdeki 2015 yılı başı itibariyle yakalamış olacak. Bir yasal zeminin alt yapısını kurduk. Bugün bunun misyonunun ve vizyonunun alt yapısını oluşturacağız. Ocak ayından itibaren de kurumsal yapının oluşmasına başlayacağız” şeklinde konuştu.

“HEDEFLERİMİZ SAĞLIĞIN BİLİMSEL DİNAMİKLERİNDE BU ÜLKE İNSANININ DA OLMASI”

Türkiye’nin sağlık alanında dünyadaki konumuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Müezzinoğlu, “Burada arzu ettiğimiz şu; Türkiye orta gelir tuzağında kalmamalı. Türkiye sağlık alanındaki bilim adamlarının çaresizlik içinde yurt dışında ABD’de, İngiltere’de veya dünyanın herhangi bir ülkesinde birçok başarıları projelerin içinde olurken Türkiye’de de bu tür projelerin içinde, başarılı finale ulaşmasında olmaları için bir zemin oluşturma, vizyon oluşturma. Bunu da inanıyorum ki bu masa etrafındaki ve bu masa dışındaki birçok bilim adamlarımızın bu alanda katkı sağlayacağı bir vizyoner yapıyı kurmuş olacağız. Hedeflerimiz sağlığın bilimsel dinamiklerinde bu ülke insanının da olabilmesi be dünyaya örnek kendisine ait patentleri olan yeni yeni sağlık alanındaki gerek ilaçta gerek teşhiste, tedavide gerekse tıbbi teknolojide yeni vizyonların alanların açılmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER GEÇEN GÜN YÜKÜMÜZ AĞIRLAŞIYOR”

Kronik hastalıkların her geçen gün arttığına dikkat çeken Müezzinoğlu, “Geldiğimiz dünya kronik hastalıklar yükünü her geçen gün arttırıyor. Önümüzdeki süreçte özellikle kronik hastalıklar yükünün artıyor olması bizim obezite, diyabet, kanser gibi hastalıklarla çok daha fazla boğuşacağımızı da gösteriyor. Bir kartopu gibi büyüyen kronik hastalıklar yüküyle her geçen gün yükümüz ağırlaşıyor. Tabi bu yükü göğüslerken bunun altından kalkabilecek bilimsel araştırmalarda çıkış yolunda da bu yapının önemli katkıları olacak” dedi.