Son zamanlarda zehirli ayakkabılarla gündeme gelen tartışmalar konunun bebek ve çocukların kullandıkları giysiler ve oyuncakların ne kadar sağlıklı olduğu konuşulmaya başlandı. İstanbul’da bir firma bebekler ve çocuklar için tamamen organik olan ve hiç bir kimyasal madde içermeyen kıyafet ve oyuncakların üretimini yapmaya başladı.

Markası ne olursa olsun ucuz Çin malı ürünler tekstil sektörünü de ele geçirmiş durumda. Bu ürünlerde kullanılan kimyasalların sağlık için oluşturduğu tehdit araştırmalara, haberlere konu oluyor. Peki bebekler ve çocuklar bu zararlı kimyasallardan nasıl korunmalı. Bu sorunun cevabı ise yüzde 100 doğal sertifikalı ürünler kullanmak. Üstelik bu alanda artık Türk firmaları da söz sahibi ve organik tekstil eskisine göre çok daha ucuz. OrganicEra markası, bir Türk firması olarak yüzde 100 doğal sertifikalı ürünleri piyasaya sürerek, anne ve babaların çocukları için en sağlıklı tekstil ürünlerini almalarını sağlayan markaların başında geliyor. OrganicEra, bebek giysileri, oyuncak, ev tekstili ve istek üzerine özel tasarım tamamen organik ürünler üreterek kullanıcılara ulaştırıyor.

YÜZDE 100 PAMUK DAHİ OLSA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR

Tekstilin ham maddesi pamuk, Saf görünümüne rağmen endüstriyel tarım üretiminde kullanılan ilaçlar ve kimyasallar ile GDO içeren ürünler pamuğu da sağlık için bir tehdide dönüştürmüş durumda. Organik pamuk üretilen tarlalar ise en az 3 yıl boyunca hiçbir zararlı tarım ilacının kullanılmadığı alanlardan seçiliyor. Üretim aşamasındaysa bu kimyasalların kullanılması kesinlikle yasak.

CİLDE TEMAS EDEN KİMYASALLARIN YÜZDE 60’I EMİLİYOR

Artık zehirli kimyasallar içeren Çin malı ucuz oyuncak ve tekstil ürünleriyle ilgili haberler sıradanlaştı. Herkes küçük bir çocuk ya da bebeğin bu ürünler karşısında ne kadar tehdit altında olduğunun farkında. Aynı tehdit tekstil ürünleri için de geçerli. Bilimsel araştırmalara göre cilde değen kimyasalların %60’ı cilt tarafından emiliyor. Organik tekstil ürünlerinde ise tarlada olduğu gibi boyahane ya da baskı atölyelerinde de hassas analizler uygulanıyor. Zararlı kimyasal içerdiği tespit edilen ürünlere sertifika verilmiyor. Bu nedenle özellikle sertifikası olan ürünler yüzde 100 organik.

ORGANİK TEKSTİLDE TÜRKİYE DE SÖZ SAHİBİ

Organik ürünler hakkında genel kanı bu Ürünlerin pahalı olduğu yönündeydi. Ancak artık bu algı değişiyor. Türk firmalarının pazara girmesiyle fiyatlar da düştü. 2006’da kurulan OrganicEra’nın yöneticisi Nur Beğen artık Türk firmalarının sadece iç pazarda değil uluslararası alanda da başarılı olduğuna dikkat çekiyor. Firma 3 Kıtada 10’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. Beğen eskiden ürünlerinin çoğunun iç pazara dönük olmasına rağmen Türkiye’deki denetim ve yüksek kalite sayesinde Avrupalı müşterilerin de Türk ürünlerini tercih etmeye başladığını söylüyor. Organik tekstil alanında faaliyet gösteren firmaların sayısı da her geçen gün artıyor.