Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz, bebeklere ilk 6 ayda anestezi verildiği takdirde hayatları boyunca kalıcı bir takım nörolojik disfonksiyonlara (sinir sistemindeki bir arızadan dolayı, beklenen bazı fonksiyonları yerine getirememe hali) yol açabileceğini söyledi.

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde düzenlenen 12. Perinatoloji Günleri kapsamında prematüre bebeklerin tedavi öncesi ve sonrası durumları ele alındı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Satar, Türkiye’deki bebek ölümlerinin yüzde 1’inin yeni doğan bebeklerde görüldüğünü belirterek yeni doğan bebeklerde ölümün genellikle ilk gün gerçekleştiğini söyledi. Prematüre bebeklerin Türkiye’de ortalama yaşam sürelerinin 75 yılı geçtiğini anlatan Prof. Dr. Satar, "Yeni Doğan bebekler için yapılan bu çalışmalar, onların gelecek 75 yılı için çok önemli" diye konuştu.

ÇÜ Tıp Fakültesi Prof. Dr. Dekanı Dilek Özcengiz ise uzun yıllar pediatrik anestezi ve pediatrik olgularla uğraştığını belirterek, bebeklere ilk 6 ayda anestezi verildiği takdirde, hayatları boyunca kalıcı bir takım nörolojik disfonksiyonlara yol açabileceğini söyledi. B ebeğin ilk 6 ayında acil olmadıkça hiçbir uygulamanın opere edilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özcengiz, "Belki bir adım atılması yolunda 12. Çukurova Perinatoloji Toplantısı bir vesile olur" ifadesini kullandı.

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bürokratları, çok sayıda akademisyen, öğrenci, aile hekimi ve hasta yakınlarının da katıldığı etkinlikte, Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu, Prof. Dr. Nejat Narlı ve Prof. Dr. Cüneyt Evrüke, yeni doğan bebeklerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili sunum yaptı.