Acıbadem Ankara Hastanesi Nöroloji ve Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, bel ağrılarının sosyal hayatı ve iş yaşamını olumsuz etkilediğini söyledi.

Bel ağrıları ve tedavisi hakkında bilgi veren Acıbadem Ankara Hastanesi Nöroloji ve Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Erdemoğlu, "Ani başlangıcı olan ağrı, kimi zaman çok şiddetli, sıklıkla bıçak saplanır tarzdadır. Kişinin günlük hareketlerini ve yaşantısını etkiler. Bel ağrısı bir bel hareketi ya da travma sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir neden olmadan da ortaya çıkabilir. Genellikle hastaların yatak istirahatine çekilmesi ve ağrının azalması sağlanmalıdır. Parasetamol ve diğer ağrı kesici ilaçlar, akut bel ağrısının şiddetini azaltmak için yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar mutlaka bir hekim tarafından reçete edildikten sonra kullanılmalıdır. İlaç ya da fizik tedavi, kimi bel ağrılarında düzelme sağlamaz. Bu noktada yıllardır uygulanan girişimsel enjeksiyon yöntemleriyle ağrılarınıza son verilebilir” dedi.

Bel ağrılarında kullanılan çeşitli enjeksiyon yöntemlerinin belin pek çok ağrılı hastalığında hızlı ve tam bir düzelme sağladığına dikkat çeken Erdemoğlu, “Bu enjeksiyonlar, tipik olarak bel ağrısı için çeşitli ilaçlar kullanılmış ve bundan fayda görememiş, ayrıca ilaç tedavi yöntemleriyle de ağrıda yeterli düzelme sağlanamamış, cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalara uygulanır. Bu enjeksiyonlar ağrının ortadan kaldırılması için uygulanmakla birlikte ağrının kaynağını ortaya çıkarmak için de yararlıdır” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Erdemoğlu şöyle devam etti:

“Enjeksiyonlar, ağrının ortadan kalkması için ağızdan kullanılan ilaçlardan ya da kalçadan veya damardan yapılan iğnelerden çok daha etkilidir. Çünkü bu yöntemlerle uygulanan ilaçlar vücudun her yerine dağılmayıp, direkt olarak ağrıyı oluşturan anatomik bölgelere ulaşabilmektedir. En sık uygulanan enjeksiyonlar, epidural ve transforaminal enjeksiyonlar, sinir kökü blokları, faset eklem enjeksiyonları, sakroiliak eklem enjeksiyonları şeklinde sıralanabilir. Bel ağrısı tedavisinde en çok uygulanan enjeksiyon yöntemi tüm dünyada olduğu gibi epidural ve transforaminal enjeksiyonlardır. Enjeksiyonlar en çok bel fıtığı hastalarında uygulanmaktadır. Burada amaç fıtık başlangıcı ya da fıtık olan disk bölgesindeki ödemi ortadan kaldırmak, disk çevresindeki yangıyı ve olası bir sinir kökü baskısını azaltmaktır. Yöntem, düşük riski ve yan etkisi olmaması sebebiyle yaygın bir uygulamadır. Özellikle ilaç tedavisi, egzersiz ve fizik tedavi gibi konservatif yöntemlerle düzelme sağlanamayan disk kaynaklı bel, bacak ağrılarında tercih edilir. Belin yanı sıra boyun ve sırt omurlarının kırıklarında da aynı yöntem uygulanmaktadır. İşlemin uygulandığı hastaların büyük bölümünde ağrı tamamen yok olur. Düzelme sağlanamayan az sayıdaki hastada ise işlem tekrarlanabilir. Genel kabul, tedavinin birkaç ay içinde üç kez uygulanabileceğidir."