Ayakta Durma
Uzun süre ayakta durmayı gerektiren durumlarda, ayak pozisyonlarını sık sık değiştirin ve ağırlığı bir bacaktan diğerine aktarın. Mümkünse arada 5 dakika oturma molaları ile dinlenin. Uygun ayakkabı kullanın.

Oturma
Oturma ile ilgili hatalardan biri, otururken bel kavsini aşırı artırmak diğeri ise sırtı kamburlaştırmaktır. Kamburlaşarak oturmak,  bel ağrısı açısından daha zararlı olmakla beraber, asıl önemli olan hatalı oturma süresinin uzunluğudur.  Kalçalarınızı sandalye ya da koltuğun oturma yerinin arkasına gelecek şekilde düzgün bir şekilde yerleştirin. Otururken, belinizi doğal bel kavsinize uygun olarak destekleyin. Uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçının. Arada pozisyon değiştirin ya da ayağa kalkıp kısa süre yürüyün. Uzun araba seyahatlerinde, düzenli aralıklarla molalar verin ve hafif gerinmeler  uygulayarak bel kavsinizi düzeltin. Her iki bacağınızı bir sandalye üzerine uzatarak oturmaktan  kaçının. Bacak bacak üstüne atarak oturmaktan kaçının. Bu pozisyon siyatik ağrısı ve dolanım problemine yol açar. İki bacak yanda pozisyonlanarak uzun süre oturmaktan da kaçının.

Yatma
 Doğru yatış pozisyonu hakkında kesin saptamalar yoktur. En iyisi en rahat pozisyonda yatmaktır. Yatak içinde gerinmek ve serbestçe hareket edebilmek önemlidir. Yatılan yer düz olmalı ve fazla yumuşak olmamalıdır. Kullanılan yastık boyun kavsini dolduracak büyüklükte olmalıdır. Diz ve kalça ekleminde bir sorun yoksa diz altına yastık konması bel için rahatlatıcıdır. Yüzükoyun yatmak disk içi basıncı artıracağı için bel ağrısı olan kişilere tavsiye edilmez. Bel sağlığı açısından doğru bir pozisyonda yataktan kalkmanın da bir kuralı vardır. Önce bacaklar birleştirilerek bükülür, sonra baş, omuz ve dizler aynı anda döndürülerek kolların yardımı ile yatakta oturur pozisyona gelinir. Son aşama olarak ayağa kalkılır. Dalgalanmalı bir yüzeye sahip olan orta sertlikte bir yatak bel sağlığı açısından en uygun olan seçimdir. Çok sert olmamalıdır. 

Ağırlık taşıma
Tüm ağırlıkları vücut hizasında ve hatta vücut ile destekleyerek taşıyın.
Ağırlıkları mümkünse iki kolunuza eşit olarak ve paylaştırarak taşıyın. Bu nedenle tatile giderken çift valiz kullanın. Ağır bir yükü, dinlenme olmaksızın 10 metreden fazla taşımayın. Herhangi bir ağır cismi çekerken, başın cisme olan uzaklığı ayakların cisme olan uzaklığından daha fazla olmalıdır. Herhangi bir ağır cismi iterken ise, başın cisme olan uzaklığı ayakların cisme olan uzaklığından daha az olmalıdır. 

Ayakta İş Yaparken
Çalışma tezgahı ya da masası bel hizasında veya çok az aşağı hizasında olmalıdır. Eğer tezgah çok alçaksa yükseltin veya oturun.

Oturma Pozisyonunda İş Yaparken
Masa ya da tezgahın yüksekliğini, çalışırken üstüne yığılma tarzında bükülmeyecek şekilde ayarlayın. Sandalye yüksekliği ayarlanabilir değilse, masanızı yükseltin ya da alçaltın. Sandalye  belinize yeterli destek sağlayacak kadar masaya yakın olmalıdır. Sandalyenin ön kısmında oturmayın ve istirahatte sırtınızı yaslayın. Masanızın üzerinde kullandığınız eşyalar kolay ulaşılabilir olsun. Ağır eşyaları hareket ettirmeniz gerekmeyecek şekilde yerleştirin.

Günlük Ev İşlerinde Bazı Öneriler
Banyo Temizleme: Küvetin yan yüzeyinden destek almak için çift dizle çömelin. Küvetin uzak köşeleri için uzun saplı fırçalar kullanın. İşiniz bittikten sonra bel kavsini düzeltmek için bir yandan öbür yana doğru esneyin.
Yatak Düzeltme: Her iki dizinizi bükerek yarı çömelin veya bir kolunuz yatak üzerinde, belinizi desteklemek için ağırlığınızı alırken yatağı diğer elinizle düzeltin. Özellikle bel ağrısı şikayetiniz var iken ikinci bir kişiden yardın alın.
Ütü Yapma: Ütü masasının yüksekliğini boyunuza göre ayarlayın. Uzun süreli ütü yaparken ayaklarınızın altına koyacağınız küçük bir tabure ile pozisyon değiştirerek belinizi rahatlatın.Kısa zaman periyotlarında ütü yapmayı tercih edin.
Mutfak İşleri: Mutfak tezgahı boyunuza uygun olsun. Mümkünse ocak, lavabo ve tezgahı birbirine yakın ve uygun açılarda yerleştirerek ağır tencerelerin taşınmasını en aza indirgeyin. Alçak fırın, bulaşık makinesi ve dolaplara ulaşmak için dizlerinizin üzerine çömelin, belinizden öne doğru eğilmekten kaçının. Yüksek dolaplara ulaşmak için ise basamak ya da tabure kullanın. Hazırlanması uzun zaman gerektiren yemekleri yaparken yüksek tabureye oturun.
Eğilme Gerektiren Küçük Aktiviteler: Ayakkabı bağlamak, yerden ufak nesneleri toplamak gibi öne eğilmeyi gerektiren aktivitelerde dizler üzerine çömelin ya da yarı çömelmiş pozisyonda eğilin. Saç yıkamak, diş fırçalamak gibi lavabonun veya küvetin üzerine eğilmeyi gerektiren aktivitelerde ise beli zorlamamak için dizler üzerine çömelin ya da küvetin önünde tabure üzerinde oturun.

Uzm. Dr. S. Gökhan KAN