Memorial Diyarbakır Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Yahya Kemal Burkan, boyun ağrılarının her yaş grubunda karşılaşılan bir problem olduğuna dikkat çekerek, bu ağrılar, boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, eklemlerin ve omurların arasında yer alan disklerin, omurga etrafındaki kas ve bağlarda ortaya çıkan sorun nedeniyle oluştuğunun uyarısında bulundu.

Modern yaşamın ve sürekli oturmanın bir sonucu olan boyun ağrıları, yaşam kalitesini düşürür ve iş gücü kaybına neden olduğunu dile getiren Memorial Diyarbakır Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Yahya Kemal Burkan, her üç kişiden birinin, hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısından şikayet ettiğini kaydetti. Burkan, modern yaşamın getirdiği olumsuzluklardan biri olan boyun ağrılarına; boyun fıtığı, disk dejenerasyonu, boyun omurgasında kireçlenme, miyofasyal ağrı sendromları, romatizma, osteoporoz, kötü duruş ve boynu kötü kullanma ile tekrarlayan strese bağlı zedelenme gibi pek çok neden yol açtığını söyledi.

"YAŞAMIN HER ALANINDA ORTAYA ÇIKABİLİR"

Özellikle bilgisayar başında çalışanlarda, ev hanımlarında dikiş nakış, temizlik, perde asma, silme gibi aktiviteler uzun yola çıkan şoförlerde, sürekli tek noktaya odaklanan kişilerde, öğretmenlerde boyun ağrıları daha sık görüldüğünü aktaran Burkan, "Kolda kuvvet kaybı, parmaklarda uyuşma, karıncalanma, hissizlik, baş öne eğildiğinde boyun ve sırt ağrısı, boyun hareketinde kısıtlılık ve kola yayılan ağrı varsa, mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurulmalıdır" dedi.

"YAŞ İLERLEDİKÇE BOYUN AĞRISI ARTAR"

Boyun yedi adet omurdan oluştuğunu aktaran Burkan, "Omurlarımızın arasında da hareket edebilmeyi sağlayan diskler yer alır. Bu diskler içerdiği su ve kollajen yapı sayesinde omurga üzerine binen yükü hafifletir. Aynı zamanda iki kemik dokunun birbirine temas etmesini de engeller. Yaş ilerledikçe veya travmalar arttıkça disk dokusu suyunu kaybedip daha sert ve hareketi kısıtlı hale gelir. Vücudun yükünü taşıyan bu disk dokusu dejenere olduğu zaman ağrılar ortaya çıkmaya başlar. Bunlar boyun ağrılarının en önemli nedenlerinden biri olan boyun fıtığının belirtileridir" diye konuştu.

"MASADA OTURURKEN VEYA BİLGİSAYAR KULLANIRKEN 45 DAKİKADA BİR 5 DAKİKALIK ARA VERİP, AYAĞA KALKILMALI"

Burkan, boyun ağrılarını önlemek için şu önerilerde bulundu:

"Masa başında çalışanlar, kol destekli bir sandalyede, omuzları geride ve ayakları yere değecek şekilde oturmalıdır. Sırt, bel ve ense bir yastık ile desteklenmelidir. Uzun süre bilgisayar kullanmaktan, kitap ve gazete okumaktan, televizyon seyretmekten kaçınılmalıdır. Yüksekten bir şey alınacakken, merdiven kullanılmalı veya o yüksekliğe yakın olmaya çalışılmalı, ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Özellikle iş yaparken rahat ve sıkmayan kıyafetler giyilmelidir. Masada otururken veya bilgisayar kullanırken 45 dakikada bir 5 dakikalık ara verip, ayağa kalkılmalı, kısa yürüme ve gevşeme egzersizleri yapılmalıdır. Yüz üstü değil sırt üstü yatmalı ve yastıkla boynun normal eğriliği korunmalıdır. Televizyon izlerken baş kanepenin koluna konulmamalı ve uyuya kalınmamalıdır. Telefon ahizesi omuz ile baş arasına sıkıştırarak konuşulmamalıdır. Germe ve güçlendirme egzersizleri yapılmalıdır. Omurga sağlığı için yürüme ve yüzme ihmal edilmemelidir. Hayata bağlı kalıp ondan zevk alınmalı, stres, sosyal aktivitelerle azaltılmalıdır."