KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Ceylan, böbrek taşı rahatsızlığı sık tekrar eden hastaların, mutlak metabolik değerlendirmeye alınarak, oluşacak komplikasyonların önlenebileceği belirtildi. 

AA muhabirine açıklama yapan Ceylan, bazı kişilerin yaşam boyu taş hastalığına yakalanma riskinin yüzde 7 ya da 15 arasında olduğunu söyledi.

Bir kez taş düşüren hastaların yüzde 50'sinin beş yıl içinde tekrar taş düşürme ihtimalinin bulunduğunu vurgulayan Ceylan, 10 yıl içinde bu oranın daha da yükseleceğini, bazı hastalarda bu durumun daha sık olabileceğini ifade etti.

Bazı kişilerde ise ilk yıl içinde hastalığın tekrar edeceğini, hatta bazen yılda birkaç defa tekrarlayabileceğinin altını çizen Ceylan, şöyle devam etti:

"Böbrek taşı rahatsızlığı sık tekrar eden hastalar, mutlak metabolik değerlendirmeye alınmalı, oluşacak komplikasyonlar önlenmelidir. Bu şekilde yüzde 80 oranında taş tekrarı önlenebilir. Ayrıca altta yatan metabolik bozukluğun neden olacağı ilave komplikasyonlar önlenir. Bazen bu taş hastalığından daha ciddi olabilir. Kliniğimizde bu metabolik değerlendirme, taş hastalığının medikal tedavisi yapılmaktadır. Hastalığın ciddiyetine göre takibe alınıyor. Eğer metabolik bir bozukluk tespit edersek bu durumda tedaviye alınmaktadır. Genellikle bu durum ülkemizde ihmal edilen bir durum olup klinik olarak bu eksikliği gidermek için çalışmaya başladık."