Karaman Özel Selçuklu Hastanesi sosyal sorumluluk çerçevesinde öğrencilerin, vatandaşların önemsemediği ancak bir o kadar da önemli olan bir rahatsızlığa karşı bilinç oluşturma adına seminer düzenliyor.
Okul çağındaki çocuklarda skolyoz (omurga eğriliği) riski konusunda düzenlenecek olan seminer 24 Nisan saat 14.00 - 16.00 arasında Uzm. Dr. Nermin Kömek tarafından verilecek.

Özel Selçuklu Hastanesi, düzenlenecek olan seminere tüm Karaman halkını davet etti.

Ayrıntılı bilgi için www.karamanselcuklu.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında skolyoz omurga döner.

Omurgaya arkadan bakıldığında eğrilik düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi bazen bu denli net değildir ve ancak öne eğilme durumunda, kontroller ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir.

SKOLYOZ BELİRTİLERİ

Skolyoz, yetişme çağındaki çocukların geleceğini tehdit eden bir hastalık. Hastalık erken belirlendiğinde tedavisinde yüzde 100'e varan bir başarı sağlanıyor. Ancak zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri ilerlemişse, çocukların normal gelişimi engelleniyor. Erişkinlik döneminde; bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer fonksiyon bozuklukları ortaya çıkıyor.

Skolyoz hastalığı yüzünden her 1000 kişiden 2 - 3'ünün aktif tedavi görmesi, her 1000 kişiden 1'inin de ameliyat olması gerekiyor. Skolyoz, dikkatli bir göz tarafından fark ediliyor. Bu belirtiler şunları kapsıyor:

* Kalçalar ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik görülüyor. 
* Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşitliği ve vücudun balansı bozuluyor. 
* Baş bir yana, vücut bir yana savrulduğu için çocuklar bir bacaklarının daha uzun olduğu duygusuna kapılıyor. 
* Kız çocuklarının eteğinin bir bölümü yukarı çekiyor. 
* Göğüs kafesinde asimetri ve bir kürek kemiğinde tümsek gözlenebiliyor.

Bu şikayetle gelen hastalarda skolyoz olduğu ortaya çıkıyor.