Çam ağacı yapraklarından elde edilen suyun astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği öne sürüldü. Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde Ege Lokmanı olarak tanınan Herbalist Şevki Güngör, çam yapraklarından elde ettikleri suyun bronşit ve astım hastaları için iyileştirici özelliği olduğunu savundu.

Kırkağaç’ın Bakır Mahallesinde Ege Lokmanı olarak tanınan ve kendi hazırladığı bitkisel kürlerle hastalıkların tedavisinde destek olan Herbalist (Otçu) Şevki Güngör, iğneli yapraklar grubuna giren çam ağacı yapraklarının hastalıkları iyileştirmede önemli özelliklere sahip olduğunu söyledi. Çam ağacı yapraklarından elde edilen suyun balgam söktürücü etkisi olduğunu dile getiren Güngör, "Çam yapraklarını ormanda yeni budama yapılan yerlerde gerekli izinleri alarak topluyoruz. Bir kış döneminde bir de yaz döneminde olmak üzere yılda iki defa çam dallarını topluyoruz. Bu çam yapraklarını damıtarak distülasyon sistemiyle çam özünü ve yağını alıyoruz. Bu aldığımız özler akciğer kanserlerinde ve bronşit hastalarında balgam söktürücü etkisi var. Ayrıca, nefes açıcı da özelliği var” şeklinde konuştu.

Herbalist Şevki Güngör, çam ağacı yapraklarından elde edilen suyunun nasıl tüketilmesi gerektiğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Yaban mersini suyuyla çam yaprağı suyunu karıştırarak içiriyoruz. Balgamı sökerken iltihabı da gideriyor. Çam havası temiz bir hava. Oksijeni bol oluyor. Bronşları açıcı özelliği var. Sigara içenlere özellikle tavsiye ediyoruz."

Bazı göğüs hastalıkları hastanelerinin bahçelerinde özellikle çam ağacı olduğuna dikkat çeken Güngör, "Birçok hastane dikkat edilirse çam ormanlarına yakın ya da bahçelerinde pek çok çam ağacı olur. Bu da hastaların daha rahat nefes almasını sağlar” dedi. Güngör, her öğünden sonra bir bardak çam ağacı yaprağından elde edilen suyun içilmesini de tavsiye etti.