Kış aylarında burun tıkanıklığı şikayetinde bulunanların sayısı artarken, çocuklarda geniz eti problemi, erişkinlerde burun eğrilikleri, alerji, sinüzit ve sigara kullanımının bu rahatsızlığı tetiklediği bildirildi.

Medicana Konya Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doktor Bahri Gezgin, burun tıkanıklığı rahatsızlığının birçok nedeni olabildiğini belirterek, kış aylarında şikayetlerin arttığını söyledi. Çocuklarda çok sık görülen geniz eti problemleri, erişkinlerde burun eğrilikleri, alerjik problemler, geçmeyen sinüzit problemleri ve sigara içiminin burun tıkanıklığının başlıca nedenleri olduğunu kaydeden KBB Uzmanı Doktor Bahri Gezgin, tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Doktor Gezgin, çocuğu halk arasında ‘deli yatma’ olarak bilinen yöntemle uyuyanların geniz eti problemi olabileceğini dile getirerek, “Çocuklardaki geniz eti problemleri ağzı açık uyuma, horlama ile kendini belli eder. Uykusundaki rahatsızlık, uyku kalitesinin düşmesi, gece terlemesi, kabaca tabirle ‘deli yatma’ dediğimiz yatakta dönme hareketlerini sık yapması çocuğun rahatını aradığını gösteriyor. Geniz eti dışarıdan görülebilen, anlaşılabilen bir durum değil bunu endoskopik muayene ile görebiliyoruz. Göremediğimiz durumlarda filmlerle değerlendiriyoruz. Eğer ciddi problemler varsa, alınması gerekirse cerrahi müdahale ile alıyoruz ve çocukta ciddi rahatlamayı sağlayabiliyoruz” dedi.

Erişkinlerde sık görülen burun eğriliklerinin dışarıdan görülebilen bir durum olmadığını, yan yatmalarda burunda ani tıkanıklıkla kendini belli ettiğini belirten Dr. Gezgin, “Bu rahatsızlık ağzı açık uyuma ve horlama sorunları ile ortaya çıkıyor. Bunu anlamının en basit yolu bir burnunuzu elinizle tıkayarak diğer burundan nefes almaya çalışınca karşılaştırma, iki burun arasında farkın oluşması, burun eğriliği yönünden şüphelendirmesi lazım. Bu belirtiler varsa muayene olmakta fayda var” diye konuştu.

ALERJİLER BURUN TIKANIKLIĞINI ARTIRIYOR

Dr. Gezgin, alerjilerin de nefes alma problemine neden olduğunu kaydederek, “Kışa girişte rüzgarın ve havadaki toz miktarının artması, eve kapanınca halı tozları ile temasın artması alerjiyi tetikleyebilir. Genellikle hapşırma, burun tıkanıklığı ve akıntı şikayetleri ile ortaya çıkıyor. Alerjiyi tamamen yok etmek mümkün değil belki ama ilaçlarla baskılama, şikayetleri azaltma, sinüzite dönüş riskini azaltma yönünden ilaç tedavisi uyguluyoruz. Burun tıkanıklığında en önemli nedenlerden biri de sinüzit. Yıl içerisinde 2-3 kez sinüzit geçirebiliyoruz. Sinüziti artıran durumların tedavisi önemli. Kronik sinüziti artıran durumlarda endoskopi ile FES adını verdiğimiz cerrahi operasyonlar uygulanabilmekte. Bu şekilde sinüzit tedavisi sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

SİGARADAN UZAK DURUN

Dr. Gezgin, birçok rahatsızlığın kaynağı sigaranın burun tıkanıklığına neden olan başlıca faktörler arasında geldiğini anlatarak, “Sigara burnu nemlendiren akıntıları kurutuyor. Akıntılar kuruyunca direnaj dediğimiz burnun kendini temizlemesinin bozulmasına ve mikropların yerleşmesine, sinüslerin tıkanmasına ve dolayısıyla mikrobun daha çok oturmasına yol açıyor. Sigara içimi ciddi bir burun tıkanıklığı ve buna bağlı hastalıkların artmasında etken olmaktadır” dedi.