Hisar Intercontinental Hospital hekimlerinden Uzman Doktor Arif Nuri Doğan, çocuk ve bebek ürünlerindeki tehlikeler hakkında açıklamalarda bulundu. Doğan, kimyasalların daha çok olduğu ve bu ürünlerin ucuza mal edilmeye çalışıldığı bir dönemde olduğumuzu belirterek özellikle oyuncaklar ve ayakkabılar konusunda ebeveynleri uyardı.

Bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilecek İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı’na katılan Hisar Intercontinental Hospital hekimlerinden Uzman Doktor Arif Nuri Doğan, çocuk ve bebek ürünlerindeki tehlikeler hakkında açıklamalarda bulundu. Doğan, kimyasalların daha çok olduğu ve bu ürünlerin ucuza mal edilmeye çalışıldığı bir dönemde olduğumuzu belirterek, “Ürünler ucuzlatılmak için ucuz kimyevi ürünler bulunmaya çalışılıyor. Bu ürünler için dünyada standart bir uygulama var özellikle Amerika’da Avrupa’da tabi Türkiye’de de var. Bu ürünlerin kodeksine uymayan bir takım kimyasallar mevcut ve bu ürünler kanserojen. Örnek olarak vermek gerekirse Çin’den gelen oyuncak ürünlerin bazıları veya bazı gıda maddeleri üzerindeki boyar maddeler gibi birçok ürünü sayabiliriz. Çocuklarımız maalesef şuanda kanserojen ürünlerle karşı karşıya. Buna örnek verebileceğimiz en popüler madde plastik maddelere yumuşatıcı özelliğini sağlayan fitalat dediğimiz kimyasallardır. Türkiye’de bir takım kurumlar çok iyi bir denetlese de ucuz ürünler daha çekici geliyor. ABD’de ve Avrupa’da bu iş biraz daha titiz yapılmakta ürünler sertifikasyona girmeden satıldığı zaman yakalanması halinde çok ciddi cezalar uygulanıyor biz bu konuda biraz daha şanssızız. CE sertifikası önemli bir şey bu sertifikanın olması güvenilirlik için önemli bir parametredir. Parafen, parabon, benzetil, benzonat gibi maddeler her üründe bulunuyor bunların belirli miktarın üzerinde olmasının zararlı olduğunu biliyoruz. Bu miktarın ne olması hakkında bilgi sahibi olunmalı, dikkat edilmesi gerekiyor. Çin menşeli oyuncaklarda, ayakkabılarda, damacanalarda bulunan ‘bisfenol’ maddesi üzerinde özellikle durmalıyız ciddi anlamda kanserojen bir maddedir. Şuanda bir çok damacanın toplatılmasının sebebi ‘bisfenol’dür.” dedi.

Artık ebeveynler daha dikkatli olduğunu, eskiye göre kültür seviyesi yüksek bir toplum olduğumuzu belirten Doktor Arif Nuri Doğan, bilgiye daha kolay ulaşabileceğimiz bir dönemde olduğumuzu vurgulayarak "Medya eskiye göre daha aktif, insanlara daha kolay ulaşabiliyor. Bu bilgi anne ve çocuğuna daha kolay uygulama olanağı sunuyor. Artık aynı üründen birden fazla çeşit var. Bu ebeveynler için hem zorluk hem kolaylık yaratıyor. Ebeveynler çocuklarına oyuncak seçerken; kıyafet, ayakkabı veya gıda ürünü alırken çocuğuna daha iyi sağlıklı bir yaşam sağlayabilmesi için kanserojen madde içerikli ürünlerden uzak durması gerekiyor. Özellikle 3 -14 yaş arası çocuklarda oyuncak seçimi çok önemlidir. Rastgele bir oyuncak alınmaması gereklidir. Mesela, üzerinde kumaş olan bir oyuncak bebeği düşünürseniz; bunun kolay yanabilen bir maddeden yapılması, yapımı aşamasında kullanılan kanserojen maddenin olması çocuk açısından çok önemli şeyler. Ürünler zaman zaman kurumlar tarafından denetlenmekte ve denetlenen firmaların hangilerinin kanserojen madde ve sağlıksız olduğuna dair listeler yayınlanmaktadır. Bu listeleri takip etmeleri gerektiğini ebeveynlere şiddetle öneriyoruz. " dedi.

Oyuncak kazaları ile ilgili bilgiler de veren Doktor Arif Nuri Doğan, "Ebeveynlerin, 3 yaşının altındaki çocuklar için 4 cm.den daha geniş oyuncaklar olması gerektiğini bilmek, çocuğun yutabileceği veya boğazından içeri sokabileceği bir oyuncağı yanında bulundurmaması gerektiğini bilmek, keskin ve sivri uçlu şeylerin yanında bulundurulmaması gerektiğini bilmek ve bunun gibi şeyleri bilmesi gerekiyor. Sonralarında çocuğu ile ilgili üzüntü duymasın. Şu bir gerçek 2009 ile 2014 yılları arasında ABD 250 bin tane oyuncak kazası olmuştur. Yılda yaklaşık 50 bin oyuncak kazası olmakta bunlardan 11 tanesi de ölümle sonuçlanmış, bu da gerçekten büyük bir rakam. Biz de anne ve babaları bu konuda uyarıyoruz. Çocuğunuza uygun yaşına uygun ürünler seçmek zorundasınız." ifadelerini kullandı.