Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, çocuklardaki taş hastalığı ve tedavisi konusunda, OMÜ Tıp Fakültesi’nin günümüz teknolojisini son noktasına kadar kullanan bir kurum olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, OMÜ’deki taş kırma aletinin Türkiye’deki en gelişmiş taş kırma aletlerinde biri olduğunu dile getirirken, taş kırma işleminin daha ağrısız daha sessiz yapıldığını belirtti. Ayrıca taş hastalarının bir kısmının taşlarının normal taş kırma cihazlarında görünmediğini belirten Germiyanoğlu, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan’ın desteğiyle üniversiteye kazandırılan yeni taş kırma cihazındaki ultrason özelliğinin, X ışını almak istemeyen veya taşı röntgende görünmeyen hastalar için oldukça etkili bir alternatif olduğunu söyledi.

EN İNCE TAŞ KIRMA ALETLER OMÜ’DE

“Özellikle çocuklardaki taş cerrahileri için hastanemize kazandırılan dünyanın en ince üreterorenoskopi aletine sahibiz” diyen Prof. Dr. Germiyanoğlu, “İdrar kanalı erişkinlere göre daha küçük olan çocuklarda ve hatta bebek hastalarda dahi taşları lazerle güvenli bir şekilde kırıp hastaları aynı gün veya bir gün sonra evlerine gönderebiliyoruz. Bu yöntemi şimdiye kadar tüm hastalarda güvenle kullandık. Öncelikle hastaların taşlarını lazerle kırıp toz haline getiriyoruz, daha sonra hasta kendisi idrarla kum haline gelen parçaları dışarıya rahatça atıyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de henüz sınırlı sayıda en ince aletten bulunduğu merkezlerin olduğunu dile getiren Prof. Germiyanoğlu, bu yöntemi bölge halkına kazandırmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Bununla birlikte perkütan nefrolitotomi (sırttan yapılan kapalı böbrek taşı ameliyatı) ameliyatı için de Dünya’nın en ince malzemelerini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kazandırdıklarını belirten Prof.Dr. Germiyanoğlu, “Sırttan yapılan böbrek taşı ameliyatları günümüzde erişkin ve çocuklarda sıklıkla kullanılan bir taş cerrahisi yöntemidir. Hastanemiz bünyesine kazandırdığımız bu yeni cihaz ile sırttan böbreğin içine girerek taşı lazerle kırıyoruz. Bu işlemi yaparken de alet oldukça ince olduğu için böbreğe çok az etkisi oluyor” dedi.

Germiyanoğlu, çocuk hasta grubunda bu yöntemin aletlerin ince olması nedeniyle kullanıldığını da sözlerine ekledi.