ERZURUM (AA) - Zehra Melek Çat - Kalp krizine bağlı ölümlerin önlenebilmesi için tüm çocukların okula başlarken sağlık kontrolünden geçirilmesi ve düzenli aralıklarla elektrokardiyografilerinin (EKG) çekilerek değerlendirilmesi önerildi.

Balıkesir'in Gönen ilçesinde amatör futbol maçı sırasında 17 yaşındaki yardımcı hakem Halil Berke Aygün'ün kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi ve 12 yaşındaki Beyzanur Önel'in Erzurum'da düzenlenen Minik Kızlar Basketbol Ligi müsabakasında fenalaşarak hastanede yaşamını yitiren yitirmesi, çocuk ve erken yaşta görülen kalbe bağlı ölümlere karşı alınabilecek tedbirleri yeniden gündeme taşıdı.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarda kalbe bağlı ani ölümün toplumda bilinenden daha sık olduğunu belirtti.

Olgun, "Bütün çocuklar okula başlarken muayene edilebilir, EKG çekilebilir, belli periyotlarla bu tekrarlanabilir. Ortaokula başlarken, liseye geçtiğinde gibi. Bu şekilde bir önlem alınabilir. Elbette buna rağmen yine ani kalbe bağlı ölümler meydana gelecektir, fakat bu ölümler önemli ölçüde azalacaktır. Spor yapacak çocuklarda, mutlaka bir çocuk kardiyoloğunun görmesi gerekir" dedi.