Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, çocuklarda alt ıslatmanın genetik, uyanma bozukluğu ve psikolojik nedenleri olduğunu belirtti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, alt ıslatmanın 5 yaşından sonra da devam etmesi durumunda ebeveynlerin altta yatan faktörlere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Bir çocuğun 5-6 yaşını geçmiş olmasına rağmen altını ıslatmasının tıp dilinde ‘enurezis’ olarak adlandırıldığını kaydeden Tülümen, ”Alt ıslatmanın biyolojik ve psikolojik birbirinden farklı faktörleri vardır. Biyolojik faktörler; genetik yatkınlık, fizyolojik sorunlar, uyku problemleri, gelişim sorunları ve hormonal faktörler olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra psikolojik faktörler; tuvalet eğitimi esnasında ebeveynin yanlış tutumu veya bir travma nedeniyle gelişmiştir” dedi.

Alt ıslatma tedavisinde ilk ve en önemli adımın çocuğun tedaviye motive edilmesi olduğunu belirten Tülümen, “Bunun için ailenin anlayışlı olması gerekir. Çocuğa problemin çözüleceğine dair güveni vermek ve çocuktaki suçluluk duygusunu gidermek gereklidir. Günümüzde yatak ıslatma kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Tedavide genellikle davranış değiştirme ve ilaç tedavisi uygulanır” şeklinde konuştu.