ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığının düzenlemesiyle "az tehlikeli" iş yerlerinde 20, "tehlikeli"lerde 15, "çok tehlikeli"lerde ise 10 çalışan için bir ilk yardımcı görevlendirilmesi zorunlu hale getirildi.

"İlkyardım Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik toplumun temel sağlık bilgisinin artırılması, ilk yardım bilgi ve becerisinin öğretilmesi, tüm kamu ve özel kurum/kuruluşlarında personel sayılarına göre ilk yardımcı bulundurulması, kazalara bağlı ölüm ve sakatlık riskinin azaltılması amacıyla eğitici eğitmeni, eğitmen ve ilk yardımcı yetiştirilmesi, eğitim verilecek merkezlerin açılış, işleyiş ve denetimiyle ile ilgili usul ve esasları düzenliyor.

Yönetmeliğe göre kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri gerekli kriterleri taşımaları kaydıyla ilk yardımcı ve eğitmen yetiştirmek amacıyla merkez açabilecek. İlk yardım eğitimi, azami 20 kişinin eğitim görebileceği şekilde düzenlenen, kişi başına asgari 3,5 metre kare kullanım alanına sahip mekanlarda verilebilecek.

İlk yardım merkezi açılmasına yönelik işlemleri de kapsayan yönetmeliğe göre, başvurular 30 iş günü içerisinde il sağlık müdürlüğünce incelenerek karara bağlanacak. 

Merkezlerde ilk yardım ve eğitici eğitimi programlarında her 7 katılımcıya bir eğitmen düşecek. Katılımcı sayısı ise 21 ile sınırlandırıldı.

-İlk yardımcı sayısı tehlike seviyesine göre belirlendi 

Yürürlüğe giren düzenlemeyle iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için görevlendirilmesi gereken ilk yardımcı sayısı iş yerlerinin tehlike seviyesine göre belirlendi.

Buna göre iş sağlığı ve güvenliği kapsamında "az tehlikeli" iş yerlerinde 20, "tehlikeli"lerde 15, "çok tehlikeli"lerde ise her 10 çalışan için bir ilk yardımcı görevlendirilecek.

Düzenlemeyle ayrıca ilk yardımcı kişilerin en az ilkokul mezunu olması zorunluluğu aranacak. Eğitime katılanların başarılı sayılması için teorik ve uygulamalı sınavların her birinden 100 üzerinden 85 puan almaları gerekecek. Teorik sınavda başarılı olamayanlar sınava alınmayacak. 

Sınavlarda başarılı olamayanlar bir ay içinde tekrar sınava tabi tutulacak. İki defa sınava girmesine rağmen başarısız olanlara yetki belgesi verilmeyecek.

İlk yardımcı belgesi üç yıl süreyle geçerli olacak. Bu süre sonunda en geç 3 ay içinde güncelleme eğitimi alınması gerekecek, bunu yerine getirmeyenlerin belgeleri geçersiz sayılacak.

İlk yardım eğitmeni yetki belgesi de 5 yıl süreyle geçerliliğini koruyacak. Yetki belgesinin geçerlilik süresi bitenler en az 15 kez eğitim verdiğini belgelerse güncelleme veya eğitim tekrarına gerek kalmadan belgeleri yenilenecek.

Geçerlilik süresi 5 yıl olan eğitici eğitmeni belgeleri de en az kez 5 eğitim yapıldığı belgelenirse güncelleme veya eğitim tekrarı olmaksızın tekrar verilecek.