4207 sayılı kanun çerçevesinde kapalı alanlarda tütün mamüllerinin içilip içilmedeğinin kontrolleri sıklaştırıldı. Bu kapsamda Şimşek İşmerkezin de ki işletmeri denetlenleyen ekip, Karamangundem.com u da ziyaret ederek, hem denetimlerini yaparak, hem de çalışmaları hakkında bilgi verdiler.


Yetkililer 4207 Sayılı yasayla ilgili yaptığı açıklamada;'' 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren, ikamete mahsus konutlar haricinde kamu ve özel tüm binaların kapalı alanlarında, toplu taşıma araçlarında sigara içilemez ve diğer tüm tütün ürünleri kullanılamaz. Yasada belirlenmiş istisnai alanlar son derece sınırlıdır. Kamuya açık kapalı alanlar ve işyerlerinde artık sigara içme odaları olamaz. Tütün tüketilmesine izin verilmeyen alanların her kademedeki yöneticileri, bu düzenlemelerin uygulanması konusunda yasal olarak sorumludur. Yasa kapsamında, tütün tüketilmeyecek tüm bina ve araçlara bu durumu belirten uyarı yazıları asılmalıdır. Yasa, sigara, pipo, nargile, puro gibi bütün tütün ürünlerini kapsamaktadır.

"Tütün ürünü" ibaresi tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hammadde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş maddeyi ifade etmektedir," dediler.
 

Denetime çıkan yetkililer ise tamamen çağa uygun dijital ortamda denetimlerini yapıyorlar. Ellerinde dumansız hava tabletleriyle kayıt işlemlerini yaparken, bakanlık ise anında yapılan kayıtları gprs ortamında, kontrol mekanizmasını da çalıştırıyor.

Denetimlerini gün boyu devam ettiren yetkililer birçok yerde tütünle mücadele kapsamında denetimlerini yaptıklarını ve gerekli yerlerde ceza kestiklerini de belirttiler.