Karaman Teknoloji Diş Polikliniği Diş Doktoru (Dt.) Ahmet Yurtbaş, ağız ve diş sağlığıyla ilgili olarak doktora başvuranların arasında en çok diş çürüğü ve diş eti hastalığı olduğunu söyledi.

Diş çürüğünün bir veya iki dişi olumsuz etkilediğini belirterek diş eti hastalığının diş çürüğüne göre daha tehlikeli olduğunu açıklayan Dt. Yurtbaş, “Diş eti hastalığı, dişlerin hemen hemen çoğunu etkiliyor.  Diş eti hastalıkları içerisindeki diş eti kanaması önemsenmez ise zamanla dişin bulunduğu yerin alt kısmındaki kemik erir. Dişi tutan kemik eridiği zaman belli bir zaman sonra sağlam olduğu düşünülen dişler sallanarak düşer. Bundan dolayı diş eti hastalıkları dikkate alınmalı, hastalık ilerlemeden tedavi edilmelidir.  Diş eti bütün dişleri etkiler ve diş eti hastalığı ağızda ağrı yapmadan sinsice ilerler. Vatandaşlarımızın böyle bir duruma düşmemesi için düzenli olarak diş hekimine başvurmasında fayda görüyorum. Aksi halde kişi diş eti hastalığından dolayı ağzındaki bütün dişleri kaybedebilir. Diş eti hastalığının tedavi edilmesi olası diş kayıplarının önlenmesine ciddi şekildi yardımcı olur. Vatandaşlarımızda da ağız ve diş sağlığına karşı hassasiyet ve bilinç oluşmaya başladı” dedi.

 “AĞIZ SAĞLIĞI EŞİTTİR VÜCUT SAĞLIĞI”

Ağız sağılığının çok önemli olduğuna dikkat çeken Dt. Yurtbaş, ağızdaki organizmalara yaşanacak herhangi bir aksaklığın ve hastalığın vücuttaki bütün organları etkileyebileceğini kaydetti.  Dt. Yurtbaş, “Ağızda meydana gelecek bir hastalık direkt kan yoluyla vücudumuzun diğer organlarına da sıçrayabilir bundan dolayı ağız ve diş sağlığı son derece önemli bir konudur. Ağız sağlığı eşittir vücut sağlığı. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması (özellikle de akşam yatmadan önce) ve düzenli olarak diş hekimleri tarafından kontrol edilmesi gerekir” diye belirtti.

“İMPİLANTLAR DİŞLERE TUTUCULUK YAPIYOR”

Teknolojik gelişmelerle birlikte diş tedavisinde daha kalıcı çözümlerin bulunduğunu dile getiren Dt. Yurtbaş, “Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz.  Diş eksikliklerinde, dişlerin boş olan yerlere impilant yapıyoruz. Bu yöntemle çekilen ya da düşen dişin kök kısmına vida yerleştiriyoruz.  İmpilantın avantajı ise, köprü yapılırken kesilen normal dişlerin kesilmesine gerek kalmıyor veya tamamen dişsiz bir ağızda iki tane veya dört tane impilant yaptığımız zaman, bu impilantlar bütün dişlere tutuculuk yapıyor.  Aynı şekilde tek diş eksikliğinde veya yarım diş eksikliğinde de bu yöntem kullanılıyor” şeklinde konuştu.