Diyetisyen Raife Bayel, popüler diyetlerin son derece zararlı olduğunu ve kilo verdirmekten ziyade daha fazla kilo alınmasına yol açtığını belirtti.

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi’nde diyetisyenlik yapan Raife Bayel, popüler diyetler hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı. “Lütfen popüler diyetlere çok fazla itibar etmeyelim” diyen Bayel şöyle devam etti:

“Diyet kişiye özeldir. Popüler diyetlerle verdiğiniz 3-5 kilo size fazlasıyla geri dönecektir. Vücut sağlığınızı da altüst etmiş olacaksınız. Popüler diyet olarak adlandırdığımız birçok diyet grubu var. Gazetelerden kesip dolabımıza yapıştırdığımız diyetler gibi. Bu tarz diyetlerin uygulanması çok uygun değil. Çünkü kiloyu yağdan mı, sıvıdan mı, yoksa kastan mı kaybettiğiniz çok önemli. Yüzyıllardır bu tarz diyetlere ilgi duyuluyor. Çünkü insanoğlunun geçmişten itibaren yaşadığı önemli problemlerden biri obezite olmuştur. Bu problem beraberinde başka sağlık sorunlarını da getirmektedir."

Zayıflama diyetlerinde öğün sayısının artırılması gerektiğini aktaran Bayel, “Zayıflama diyetlerinde 3 ana ve 3 de ara öğün olmak üzere en az 5-6 öğüne kadar çıkabiliyoruz. Bu bizim metabolizma hızımızı yüzde 35 artıran bir beslenme şekli. Yağ tüketiminden uzak olunmalı diyoruz ama bunun yanında yeteri kadar tüketilmesinde fayda var. Çünkü yağda eriyen vitaminlerin kullanılabilmesi ve depolanabilmesi için vücudun bir miktar yağa ihtiyacı var” dedi.

KIŞ AYLARINDA KİLOYU KORUMAK MÜMKÜN

Kış aylarında insanların evde daha fazla zaman geçirdiklerini hatırlatan Bayel, kişilerin kışın kilo almaya daha meyilli olduklarını belirtti. Kış aylarında hayata biraz hareketlilik katılarak formun korumasının mümkün olduğunu ifade eden Bayel şöyle konuştu:

“Kış aylarında vücudumuz daha fazla enerjiye gereksinim duyuyor. Geceler daha uzun, gündüzler kısa. Televizyon karşısında geçirdiğimiz zaman daha fazla. Hayatımıza küçük hareketlilikler katarak aşırı kilo almanın önüne geçebiliriz. Kışın kilo almamak mümkün."

FİZİKSEL DURUŞ RUHEN RAHATLATIYOR

Sağlıklı olmanın, vücudun bedenen ve ruhen kendini iyi hissetme hali olduğunu ifade eden Diyetisyen Raife Bayel, insanların aynada kendilerini görmek istedikleri gibi göremediklerinde bunun ruh sağlığına da yansıdığını aktardı. Bayel şöyle devam etti:

“Sağlık vücudun bedenen ve ruhen kendini iyi hissetme halidir. Hastalığın ve sakatlığın olmayışı değil, bunun yanında insanların kendilerini bedenen ve ruhen iyi hissetmeleridir. Birçok hastamızdan şu sözü duyuyoruz: ’Ben kendimi olduğum gibi hissetmiyorum. Olduğum gibi görmüyorum.’ İnsanların sağlıklı beslenme amaçları kendilerini ruhen bir nebze daha iyi hissetmeleri. Siz hastalığınızla her an karşılaşmıyorsunuz. Diyabetiniz, kalp rahatsızlığınız, hipertansiyonunuz olabilir. Bu hastalıklarla sürekli karşı karşıya kalmıyor gibi hissediyorsunuz belki kendinizi ama aynaya her gün baktığınızda dış görüşünüzden çok da memnun kalmayabiliyorsunuz. Bu durum sizi ruhen fazlasıyla yıpratıyor.”

Bayel, ayrıca sağlıklı beslenmenin her besin grubundan yeteri kadar alınması esasına dayandığını belirterek, “Sağlıklı beslenme dediğimiz şey her besin grubundan besin almaktır. Karbonhidrat, protein ve yağdan yeterli ve dengeli şekilde alınmalıdır” ifadelerini kullandı.