Özellikle sonbahar aylarında mantar zehirlenmeleri artıyor. Zehirli ve zehirsiz mantarın ancak uzmanlar tarafından laboratuvar çalışmaları sonucu ayırt edilebildiği belirtildi.

Doğadan toplanan mantarların insan sağlığı açısından önemli bir tehdit unsuru olduğunu aktaran Isparta Devlet Hastanesi Gastroentoroloji Uzmanı Dr. Coşkun Tolga Demirekin, “İlkbahar ve sonbahar aylarında yağışların başlaması ile birlikte etrafımızdaki park, bahçe ve dağlarda mantar ortaya çıkıyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar bu mantarları toplayarak yediği gibi bazen yol kenarlarında sattığı da oluyor. Bu mantarların toplanıp yenilmesi de, satılması da doğru değil” dedi.

MANTAR PİŞİRİLİNCE ZEHRİ GİTMEZ

Doğada yaklaşık 5 bin çeşit mantar olduğunu söyleyen Demirekin, şöyle konuştu: “Mantar konusunda halk arasında dolaşan bazı yanlış inanışlar var. Örneğin yoğurtla birlikte yenince mantar zehirli olmaz deniyor ya da mantar pişince zehri gider deniyor bunlar kesinlikle doğru değil. Kurutulmuş veya tuzlu ya da sirkeli suda bekletilen mantarın zehrinin gideceğine inananlar var, salyangozların yediği mantar zehirsizdir diye inanışlarla bile karşılaştık. Bunlar tamamen uydurma. Mantarın zehri pişirilerek, kurutularak ya da tuzlu suda bekletilerek gitmez.”

ÖLÜM ORANI CİDDİ SEVİYEDE

Doğadaki mantarların zehirli ya da zehirsiz olduğunun belirlenmesinin mantar uzmanları için bile imkansız olabildiğini aktaran Demirekin, şunları söyledi: “Zehirli mantar yenildikten iki ile altı saat sonra hastada halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, karın ağrısı, nabızda yükseklik, ishal gibi belirtiler görülüyor. İlerleyen saat ve günlerde bu böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliğine dönüşüyor. Hastalar en uygun şartlarda ve kısa sürede tedavi altına dahi alınsa karaciğer ve böbrek yetmezliğinden kaybedilebiliyor. Hastaneye yatan zehirlenme vakalarında ölüm oranı 10’da bir ile 35’te bir arasında değişiyor.”

HAYATINIZI RİSKE ATMAYIN

Zehirli mantar yediği için hastaneye başvuran hastalara uygulanan tedavi yöntemi ile ilgili bilgi veren Demirekin, sözlerine şöyle devam etti: “Tedavi sırasında öncelikle hastanın burnundan, midesine yerleştirilen tüp vasıtası ile kömür veriliyor. Buna ek olarak kristalize penisilin ve silibinin gibi ilaçlar kullanılıyor. Hastaların diyaliz ihtiyacı olursa diyalize alınıyor. Eğer hastada ileri karaciğer yetmezliği gelişmişse birkaç saat içinde karaciğer nakli gerekir. Bu nedenle biz vatandaşları eğer çizgi filmlerde olduğu gibi 9 canları yoksa doğadan mantar toplamamaları ve yememeleri konusunda uyarıyoruz. Hayatınızı bunun için riske atmayın diyoruz. Ayrıca, tazeliğinden emin olunmayan, ambalajı bozulmuş kültür mantarlarından da uzak durulmasını öneriyoruz.”