Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığı tarafından, “Teşekkür Belgesi” verilen Afyonkarahisar Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde tıbbi atıkların tasarruf gerekçesi ile özel kutu yerine bidona konulduğu yönündeki iddialara sağlıkçılardan tepki geldi.

Konu ile ilgili sosyal medyada tıbbi atık biriktirmede kullanıldığı öne sürülen bidonun ve enjeksiyon odasının fotoğraflarını paylaşan eski Tabipler Odası Afyonkarahisar Şubesi Başkanı Dr. Türker Bahçeli, bu durumun kabullenilemez olduğunu söyledi. Bidonun o haliyle çalışanların sağlık güvenliği için tehlike arz ettiğini ve tıbbi atık yönetmeliğine uymadığını iddia eden Dr. Bahçeli, “Böyle bir şeyin yapılması doğru değil. Tıbbi atık kutusu değil, getirmiş oraya bidon koymuşlar. Onun kutusu özeldir. Enjeksiyonda kullanılan ilaçların paketleri açıldıktan sonra kimsenin gözüne gelmesin, eline batmasın diye o kutuya atılır. Bu doğru bir uygulama değil” diye konuştu.

"ORADA HER ŞEYİ KULLANABİLİRİZ"

Konu ile ilgili bilgisine başvurulan Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Dr. Orhan Feşçekoğlu ise Dr. Bahçeli’nin art niyetli bir hekim olduğunu iddia ederek şunları söyledi:

“Zaman zaman elimizde birtakım gereçler bitebiliyor. Onların yerine de aynı konumu tutabilecek birtakım şeyler de geliştirebiliyoruz. Orada önemli olan sarı-kırmızı kutuda kullanabilirsin, onları da kullandık. Burada önemli olan o kutunun kullanılması değil, delici aletlerin sert, plastik kutuların içerisine atılarak daha sonra imha edilmesi yönünde. Orada her şeyi kullanabiliriz, illa orada bu sarı-kırmızı kutuyu kullanacaksınız diye de bir şey yok.”

Adı geçen hastaneye geçtiğimiz günlerde Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığı tarafından, sezaryen uygulamasında dünya ortalamasının altında oldukları için “Teşekkür Belgesi” verilmişti.