Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzman Dr. Gürhan Günay tarafından teşhis edilen ve Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Kar tarafından ameliyat edilen 37 yaşındaki hastanın kalbinden ceviz büyüklüğündeki tiroid dokusu çıkarıldı.

"ÇOK NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU"

Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzman Dr. Gürhan Günay pozisyona bağlı olarak nefes darlığı ve bayılma şikayetleriyle kendilerine başvuran Fethiye’de yaşayan 37 yaşındaki Hanife Sağ’ın kalbinin sağ boşluğunda, sağ ventriküler çıkış yoluna doğru yaklaşık 3,5 - 2,5 santimetre çapında ceviz büyüklüğünde bir kitle tespit ettiklerini belirtti. Hanife Sağ’ın Dünya literatüründe böyle bir kitle görülen 8’inci hasta olduğuna dikkat çeken Uzman Dr. Günay, tiroid dokusunun bulunmaması gereken bir yer olan kalpte oluşmasının ve bu şekilde büyümesinin nadir görülen bir olgu olduğunun altını çizdi.

ANJİYO YAPILARAK AMELİYATA KARAR VERİLDİ

Hanife Sağ’a anjiyo yapıldığını belirten Uzman Dr. Gürhan Günay, "Anjiyo yapmamız gerekiyordu. Çünkü kitlede damarlanma olup olmadığını, kitlenin herhangi bir yerden kan alıp almadığını bilmemiz önemliydi. Normal saptanan anjiyografi sonucunda kitlenin çıkartılmasına karar verdik" dedi.

BAŞARILI AMELİYATLA KİTLE ÇIKARILDI

Ameliyatla kitleyi çıkaran ekibin başındaki isim Op. Dr. Mustafa Kar, operasyonun TEE (Transözofageal Ekokardiyografi) eşliğinde yapıldığını söyledi. Böylelikle kitle çıkartıldığında sağ ve sol kalbi ayıran duvarda herhangi bir zarar oluşmadığının görülebildiğini anlatan Op. Dr. Kar, "Bu tür ameliyatların en büyük riski kitlenin alınmasının kalp yaralanmasına neden olarak kalp bütünlüğünün bozulmasıdır. Ayrıca kalbin ileti sistemi de yaralanabilir. Bu da hastayı kalıcı kalp piline mahkum bırakabilir. Ancak Hanife Sağ’ın ameliyatı başarılı bir şekilde bu tür komplikasyonlar oluşmadan tamamlanabildi" diye konuştu.

"YENİDEN DOĞDUM"

Baygın gibi uyuduğunu anlatan Sağ, bu kitlenin sürekli bayılacakmış hissiyle yaşamasına neden olduğunu söyledi. Sağ, “Uzun bir süre hayati tehlike altında yaşadığımı öğrenmem benim için büyük şok oldu. Şimdi yeniden doğmuş gibiyim” dedi.