KONYA (AA) - Türk Nöroloji Derneği Başkanı Şerefnur Öztürk, epilepsi hastalarının, toplumda saklanmaları nedeniyle etkin tedaviye ulaşamadığını belirtti.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Nöroloji Federasyonunca nörolojik hastalıklar konusunda farkındalık oluşturma çalışmaları yürütüldüğünü bildirdi.

Bu yıl "Dünya Beyin Yılı" farkındalık aktiviteleri için epilepsinin seçildiğini seçildiğini ifade eden Öztürk, "Epilepsi nöbetten daha fazlasıdır" sloganıyla hastalığın gerçek yüzüne odaklanmanın sağlanmaya çalışıldığını kaydetti. 

Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Nöroloji Federasyonu, Epilepsiye Karşı Savaş Organizasyonu gibi uluslararası sağlık kuruluşlarının ortak hareket etmeye karar verdiğini belirten Öztürk, bu ortak çabada derneklerinin de yer aldığını vurguladı.

- "Dünyada 65 milyon epilepsi hastası var"

Epilepsinin kendini çeşitli türde nöbetlerle belli eden bir hastalık olduğunu kaydeden Öztürk, şöyle devam etti:

"Dünyada 65 milyon epilepsi hastası olduğu tahmin edilmektedir. Her yıl yaklaşık 2 milyon 400 bin yeni epilepsi hastası ekleniyor. Ülkemizde de bu sayı 750 bin civarında. Epilepsi hastaları ne yazık ki toplumda saklanıyor. Bu durumda da hastalar etkin tedaviye ulaşamıyor. Toplumun yanlış ön yargıları nedeniyle bu hastaların yaşam kaliteleri daha da düşüyor."

Düşük ekonomik gelir düzeyine sahip ülkelerde, hastaların yüzde 80'inin tedaviye ulaşamadığını bildiren Öztürk, "Ülkemizde epileptik nöbetlerin tam tanınamaması, anne babaların epileptik çocuklarını gizleme, sosyal hayattan uzak tutma çabaları hem bu çocukların tedavilerini engellemekte hem de eğitim alma, iş sahibi olma, aile kurmalarına engel olmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Öztürk, epilepsinin hiçbir sebep olmadan ortaya çıkabildiği gibi beyin ve beyin zarlarını etkileyen enfeksiyon, kanama, beslenme bozukluğu, kaza, travma, genetik bazı hastalıklar gibi nedenlerle de görülebileceğine dikkati çekti.

- "Epilepsi, tedavi edilebilen bir hastalıktır"

Genetik geçebilen bazı epilepsi türlerinin akraba evlilikleriyle yaygınlaşabildiğini ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Günümüzde elektronik ortama aşırı maruz kalma da özellikle çocuklarda risk oluşturuyor. Epilepsinin nedenlerine yönelik ve tedavi amaçlı çalışmalar sürdürülüyor. Geliştirilen yeni antiepileptik ilaçlar, cerrahi ve yeni girişimsel yöntemlerle, klasik ilaç tedavisine cevap vermeyen epilepsi hastalarının tedavisi başarıyla yapılabilir. Epilepsi, tek bir antiepileptikle bile büyük oranda tedavi edilebilir. Bu hastalar günlük hayatlarını iyi şekilde sürdürmekle kalmaz, sanat, bilim, yöneticilik gibi önemli alanlarda büyük başarılar elde edebilir. Epilepsi, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastaların hayata katılmaları için bizlerin yardımına müsaade edilmelidir."