Doç. Dr. Mahmut İlhan, en sık rastlanan kanser türünün erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu söyledi.

Avrasya Hospital Medikal Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut İlhan ve ekibi tarafından düzenlenen ‘Kanser Tedavisinde Kemoterapi Süreçleri’ adlı konferans kanser tedavisi görmüş ve tedavisi devam eden vatandaşları bir araya getirdi. Hastalıkla mücadele yöntemlerinin konuşulduğu konferans, katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Kanserin kalp hastalıklarından sonra ikinci en sık ölüm sebebi olduğunu söyleyen Avrasya Hospital Medikal Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut İlhan, “Genel olarak erkeklerde en sık prostat kadınlarda ise meme kanseri görülüyor. Erkeklerde ve kadınlarda akciğer kanseri, gittikçe ön plana çıkıyor. Prostat kanseri özellikle daha iyi tarama yöntemleriyle çok erken evrede yakalanıp hiçbir şey yapılmadan takip edilen vakalar da var” dedi.

“KANSERE KARŞI MÜCADELE TÜM DÜNYADA YAYGIN”

Kanserlerin yüzde 35’inin sigara, yüzde 30’unun beslenme, yüzde 10’unun ise şişmanlıkla ilgili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mahmut İlhan, “Halk kanser için kaygılanıyor ve kanseri önemsiyor. Biz de önemli bir hastalıkla uğraştığımızın farkındayız. Bu nedenle bilimsel olarak bu şikayetle başvuran hastalarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Kansere karşı mücadele tüm dünyada çok yaygın. Uluslar bunu önemsiyor ve araştırmalar için özellikle Avrupa ve Amerika da bütçelerinde önemli bir yer ayırıyorlar. Biz de daha çok onların bilimsel çalışmalarını hastalara uyguluyoruz” dedi.

“SİGARADAN UZAK DURMAK KANSERİ YÜZDE 50 AZALTIYOR”

Stresli şehir yaşamı, sigara kullanımı, kalorili beslenme ve kilo artışı gibi sebeplerin riski arttırdığını belirten Doç. Dr. İlhan, “Sigaradan uzak durmak riski yüzde 50’nin üzerinde azaltıyor. Bununla ilgili sağlıklı beslenme ve yaşam konusu ilkokuldan itibaren eğitim kitaplarında yer almalı özellikle üniversitelerde sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda daha fazla şeyi dile getirmeliyiz” dedi.

Kanser türlerinin birbiriyle ilişkili olduğunu ifade eden Avrasya Hospital Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Cerrahı Op. Dr. Ali Güven Akıncı, “Akciğer kanserinin diğer kanser türleriyle ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Birçok büyük hastanede ve çoğunlukla da üniversite hastanelerinde yapılan bu tedavilere yakın zamanda İstanbul’da sayılı özel hastaneler başladı ve radyoterapiyle ilgili cihazlar da eklendi” diye konuştu.

Avrasya Hospital’ın ilk onkoloji merkezi kuran hastanelerden biri olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Urlu, “Kanser, teşhisiyle tedavisiyle geniş bir konu. Hastalar için de önemli bir problem. Önemli bir kısmı erken yakalanırsa çözülebiliyor. Bunun için kanserden korkmaktansa erken önlem almasında, periyodik muayeneler yaptırılmasında ve işin uzmanlarıyla görüşülmesinde fayda var. Kanserin teşhisi, uzmanların varlığı ve tedavisi oldukça önemli. Bilim bu çalışmalar için çok zaman harcıyor ve bu hastalığın kökten çözümü için mücadele veriyor. Teşhisi koyabilecek ve muayeneyi yapabilecek ekibin olması, cihazların donanımı, hastane içinde medikal onkoloji ve kemoterapinin uygulanabileceği alanların olması, radyoterapinin yapılabilmesi, endoskopiler ve Patoloji bölümü çok önemli. Hastanemiz ilk onkoloji merkezi kuran hastanelerden biri. 2 tane üst düzey radyoterapi yapan cihazlarımız mevcut. Avrasya Hospital bu konuda iddialı” dedi.

KANSER YAPICI MADDE: SİGARA

Kanser yapıcı maddelerin arasında sigaranın da olduğunu hatırlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Ergüney, “Japonya’da mide kanseri neden çok görülüyor. Çünkü Japonya’da çiğ yenilen ızgara tarzında balıklar var. Benim tavsiyem bayanların belli bir yaştan sonra mamografi ve jinekolojik muayeneleri rutin yaptırmaları erkeklerin de 50 yaşından sonra kolon ve prostat testlerini yaptırmaları ve şikayetleri olduğunda ilgili hekime müracaat edip tanısını bir an önce koymaları lazım” dedi.

İnsanların hızlı yaşayıp hızlı kanser olduklarını söyleyen Plastik-Rekonstruktif ve El Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fuat Kurşun, “Cilt kanseri, ağız içi, dudak ve yüz bölgesindeki kanserlere müdahale ediyoruz. Bunların tabi meme kanseri gibi iç organlarda görülen kanserler gibi artışı yok ama çok sigara içenlerde ağız içinde özellikle epidermik denilen kanser türü sık görülmekte. Bizde hastanemizde ameliyat etmekteyiz. Stresli yaşam, yediklerimiz, katkı maddeleri, tarımda gübre ve hormonların kullanılıyor olması sigarayla da birleştiğinde ciddi bir faktör oluyor. Gözlemlediğim kadarıyla birinci faktör stres” diye konuştu.

HASTALARIN GÖZÜNDEN KANSER TEDAVİSİ

Karnında hissettiği şişkinlik sonucu soluğu hastanede alan 44 yaşındaki Zülbiye Aladağ Eyel, geçirdiği zor günlerin ardından kanserin yüzde 80’ini geride bıraktı. “Zararın neresinden dönerseniz kardır” diyen Eyel, en ufak bir şikâyetinizde bile doktora başvurun dedi.

Hastalığı büyük oranda yendiğini belirten 37 yaşında Aliye Köse, “Sağ kolum acıyordu. Boyun fıtığı dediler ve ilerleyen zamanda sol elime felç geldi. Hastaneye gittiğimde tahliller sonucu göğüs kanseri olduğunu öğrendim ve bir ameliyat geçirdim. Tavsiye sonucu Avrasya Hospital’a yönlendirildim. Şu an aşılarım iyi gidiyor, sırada ışın tedavim var” dedi.

Erken teşhisin önemine vurgu yapan 34 yaşındaki Zeynep Koşar Nalbant ise “Hamilelikten sonra göğsümde oluşan kitleye süt bezesi denildi. Sorunlar yaşadığım hamilelikten sonra kalp hastası olan bebeğimi kaybettim. Süt bezesi büyüyordu ve emzirme olmadığı için büyüdüğünü söylediler. Bunun üstüne kalçamda ağrılar başladı. Teşhis konduğunda kanser 4. evredeydi. Avrasya Hospital’daki doktorlar bana umut verdi ailemin de desteğiyle 6 aylık sürede vücudum tedaviye cevap verdi. Şimdi herşey daha da iyi gidiyor” ifadelerini kullandı.

KONFERANSA YOĞUN İLGİ

Konferansa, Avrasya Hospital Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Urlu, Başhekim ve Nöroloji Uzmanı Dr. Türkan Uslu, Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Güven Akıncı, Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, Diyetisyen Özge Mumcu, Radyasyon Onkolojisi Bölüm Şefi Dr. Züleyha Kadehçi, İç Hastalıkları Uzmanı Mehdi Ergüney, Plastik-Rekonstruktif ve El Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fuat Kurşun ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar ve çok sayıda bilim insanı katıldı. Konferansta sunumlar ve konuşmalar yapılıktan sonra kanserle mücadelede tedaviye cevap veren hastalara doktorlar tarafından çiçekler takdim edildi fotoğraf çekiminin ardından konferans sona erdi.