FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Hayati Akbaş, Türkiye’de erkeklerin en ciddi estetik sorununun ’kellik’ olduğunu söyledi.

Erkeklerin yarısının kellik problemleri ile karşı karşıya kaldığını ifade eden FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Hayati Akbaş, “Kellik erkeklerin en ciddi estetik sorunudur. Kelliğin en önemli sebebi ailesel nedenlerdir. Yani anne veya baba tarafından aldığı kelli geni ile bu durum ortaya çıkar. Kelliğin kesinlikle ilaçla ya da başka bir tedavi yöntemi ile çözümü söz konusu değildir. Tek bir çözümü vardır oda saç ekimidir. Günümüzde saç ekimi dünyada çok yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde çok yaygın bir şekilde saç ekimi yapılmaktadır. Saç ekimi konusunda Türkiye, dünyanın en ileri merkezlerinden birisi haline gelmiştir. İnsanlar Orta Doğu’dan, Avrupa ülkelerinden ve diğer ülkelerden saç ektirmek maksadıyla ülkemize gelmektedirler” dedi.

"SAMSUN’DA 25 YIL ÖNCE SAÇ EKİMİ YAPILIYORDU"

Samsun’da saç ekiminin ilk olarak 25 sene önce yapıldığının altını çizen Akbaş, “Samsun’da Türkiye’de saç ekiminin en çok yapıldığı, bu konudaki tecrübenin ve deneyiminin en çok olduğu illerin başındadır. Saç ekimi deneyimi ve tekniklerinde son 10 yılda önemli gelişmeler olmuştur. Günümüzde kök hücre destekli saç ekimi diye bilinen PRP destekli saç ekimleri de son zamanlarda yaygınlık kazanmıştır. Burada kişinin kendi kanından elde edilen kök hücreler saç ekimi sırasında kullanılarak daha başarılı sonuçlar elde edilmesine çalışılmıştır. Bu konuda deneysel ve bilimsel çalışmalarda mevcuttur. Samsun ve Karadeniz Bölgesi özellikli bir yere sahiptir. Çünkü Türkiye’de saç ekiminin ilk yapıldığı şehirlerden bir tanesi de Samsun’dur. Yaklaşık 25 yıl önce ilk defa Samsun’da saç ekimi gerçekleştirilmiştir. Bu 25 yıl içinde çok büyük bir deneyim, tecrübe ve bilgi birikimi ortaya çıkmıştır. Samsun’a Türkiye’nin birçok ilinden ve yurt dışından çok sayıda insan saç ektirmek maksadıyla bize gelmektedir” diye konuştu.

"SAÇ EKİMİNDE YÜZDE 98 BAŞARILI SONUÇLAR ALINIYOR"

Saç problemi olan erkeklere tavsiyelerde bulunan Akbaş, “Bu konuda mutlaka detaycı olsunlar ve araştırsınlar. Bu konunun bilimsel kriterlere göre yapıldığı yerlerde yaptırsınlar. Çünkü Türkiye’de çok sayıda saç ekimi yapan merkezler var. Fakat bunların çok büyük bir kısmı standart dışı ve uygunsuz yerlerdir. Bu işin mutlaka bir hastane ortamındaki cerrahi merkezlerde içerisinde yapılması gerekmektedir. Saç ekimi oldukça başarılı sonuçlar veren, erkeklerin özgüven kazanmasında gerçekten çok çok etkili olan bir yöntemdir. Örneğin yıllar önce bir saçı olanın bir şekilde kel olmuş bu insanın özgüveninde ve hayatının birçok yönünde olumsuz manalar ortaya çıkmaktadır. Fakat saç ekiminden sonra bu insanlar tekrar eski özgüvenlerini yeniden kazanabilmektedir. Saç ekiminde yüzde 98’lere oranla bir başarı öyküsü vardır” şeklinde konuştu.

"KADINLARA DA SAÇ EKİMİ YAPILABİLİR"

Kadınlarında saç ekimi yapabileceğinin altını çizen Akbaş, şunları söyledi: “Kadınlarda da saç ekimi yapılabilir ama kadınlarda çok iyi incelemek gerekir. Seçilmiş olgularda, yani saç ekiminin fayda vereceği düşünülmüş olgularda saç ekimi yapılmalıdır. Yoksa her kadına saç ekimi yapmak doğru değildir. Erkeklere göre başarı oranı biraz daha düşüktür. Saç ekimi yapıldıktan sonra ekilen saçlar tekrar dökülmez. Normal kendi saçı olduğu için de uzarlar. Saç ekimleri rahat ve konforlu bir ortamda yapılan bir uygulamadır. Ama mutlaka steril şartlarda, mutlaka bir cerrahi ünite içerisinde ve mutlaka bu konuda tecrübesi ve deneyimi olan bir ekip tarafından yapılması gerekir. Aksi takdirde hayal kırıklıkları ortaya çıkabilir. Kellik erkekleri derinden etkileyen bir psikolojik durumdur. Kel olduğu için okula gitmek istemeyen çocuklar, üniversiteye gitmek istemeyen gençler, evlenmek istemeyen gençler, işe gitmekte ve sosyal ortamlara karışmakta çok zorluk çeken erkekler, kel olduğu için iş yerinde şapka takmayı isteyen, peruk takmayı hisseden erkekler çok sayıda mevcuttur. Dolayısıyla kelliğin çok ciddi psikolojik sorunlara yol açtığı bilinmelidir. Kelliğin tedavisi de sadece saç ekimidir. Dünyada saç ekimi dışında 4 binin üzerinde kozmetik ve saç ekimine yönelik ilaçlar piyasada durmaktadır. Bunların hiçbirisinin saç ekimi gibi bir etkisi söz konusu değildir. Tek başarılı bir yöntem o da saç ekimidir.”