Operatör Dr. Bekir Sivri, sosyal medyada facebook ve selfie’nin yaygınlaşmasıyla birlikte fotoğrafta güzel görünmek isteyenlerin estetik operasyonlara ilgisinin arttığını belirtti.

Dr. Sivri, “Günümüzde sadece gerçek yaşamda güzel, fit ya da yakışıklı olmak yetmiyor. Fotoğraflarda da iyi görünmek yani fotojenik olmak bir gereklilik gibi. Aslında sanıldığından çok çok daha önemli bir kavram ve gelişen iletişim dünyasında önemi daha da artıyor. Gerçekte ne olduğu kişiye göre farklılık gösteren ama fotoğrafta iyi görünmeyle ilgili en etkili terimdir; fotojeniklik. Biz bu konuyu altın oran ile tanımlarız genellikle. Yaradılışın en büyük mucizelerinden olan ve fi sayısı olarak bilinen 1,618 sayısı, doğanın her alanında olduğu gibi insan yüzünde de milimetrik olarak mevcuttur. Yüz uzuvlarının birbirine olan oranlarındaki farklılıklar, insanın daha güzel veya daha çirkin görünmesine neden olan değer olduğu var sayılır” dedi.

Türkiye’nin sosyal ağların en yaygın kullanıldığı ülkeler arasında olduğunu ifade eden Operatör Dr. Bekir Sivri, “2014 yılı istatistiklerine göre ülkemizde 35 milyonun üzerinde internet kullanıcısı ve 36 milyon üzerinde aktif Facebook hesabı var. Günde ortalama 2 saat 32 dakikayı sosyal medyada geçiriyoruz. Bu süre zarfında arkadaşlarımızın paylaşımlarını incelerken kendimize ait bilgi ve fotoğrafları da paylaşıyoruz. Anlık fotoğraf paylaşımları yaygınlaştıkça, görüntüsünden memnun olmayanların sayısı da hızla artıyor. Rötuşlanmamış karelerde kendilerini görenler soluğu estetik merkezlerinde alıyor’’ diye belirtti.

Dr. Bekir Sivri, özellikle 20-40 yaş arası kişilerde yüz bölgesine yönelik müdahaleler için başvuruların çoğaldığına dikkat çekerek, “Yeni adıyla özçekim yani selfie, son dönemlerin en hızlı yükselen ve popülerleşen trendi haline geldi. Yakın bir açıdan çekilen bu pozlarda güzel çıkmayı kim istemez ki. Selfie akıllı telefonların ön kameralarının yaygınlaşmasıyla popülerlik kazandı. Tarihte otoportre denilen fotoğraf akımının kolaylaşmış hali. Her gün internette on binlerce kişinin selfie’sine rastlıyoruz. Kimler selfie yapmıyor ki. Papadan tutunda Obama ya kadar herkesin selfiesi var. Yapılan araştırmaya göre, insan yüzü içeren fotoğrafların beğenilme oranı, içermeyenlere göre yüzde 38 daha fazla. Sürekli fotoğraf çekme ve çektirme alışkanlığı, estetik kaygıları da beraberinde getiriyor. Özellikle gençlerin kullandığı sosyal medya, 20-40 yaş arası bireyleri daha iyi görünmek için yapılan müdahalelere yönlendiriyor. Estetik görünmenin sosyal yaşamdan iş hayatına kadar pek çok pozitif etkisi oluyor. Selfie çekmenin avantajı, bakımlı olmak için kişileri motive etmesi. Kendi fotoğraflarını objektif bir gözle değerlendirenler kusurları gidermek için hareket geçiyor. Fotoğraf karelerinde ağırlıklı olarak yüz ve saçlar göründüğünden, yüz güzelliğine yönelik işlemler, burun ameliyatı, kepçe kulak ameliyatı ve saç ekimi uygulamaları talep ediliyor. Erkekler ağırlıklı olarak saç ekimini tercih ederken kadınlar önceliği burun ameliyatına veriyor. Yapılan medikal ve cerrahi uygulamalar sonrasında, kontrollere gelen hastaların yanında da çoğu zaman çektikleri fotoğraflar oluyor. Hastalar o zamana kadar dikkat etmedikleri burun eğriliğini, kulakta şekil bozukluğunu ya da kırışıklığı yakın çekimin de etkisiyle fark ediyor. Selfie pozları üzerinden rahatsızlık duydukları bölgeyi anlatan hastalarımıza son zamanlarda sıkça rastlıyoruz“ şeklinde konuştu.

Son günlerde selfie pozlar ile başvuran hastaların sayısında ciddi bir artış olduğunu söyleyen Operatör Dr. Bekir Sivri, “Selfie pozları ile bize başvuran hastalar için belirli bir segment söylemek mümkün değil. Her cinsiyet ve yaş grubundan başvurular yoğun. Pozları ile gelen hastalar bize fotoğraflar üzerinde beğenmedikleri yönleri göstererek bize başvurmakta" dedi.

Çoğu zaman gündelik hayatta bir rahatsızlığı olmadığı halde fotoğraflarda gülünce burun ucunun düşük çıkmasından, profil fotoğraflarında kemerli burnu olmasından rahatsızlık duyduğunu söyleyen hastalarla artık sık olarak karşılaştıklarını söyleyen Sivri, kişilerde oluşan bu estetik kaygıların estetik işlemlerle sonuçlandığını belirtti.

Anadolu coğrafyasında yüz ile uyumlu olmayan kemerli, büyük, düşük burunlara sık olarak rastladıklarını ifade eden Dr. Bekir Sivri, ülkemizde ve dünyada yüz bölgesinde en çok yapılan estetik ameliyatın burun estetiği olduğunu ifade etti.