Soğuyan havaların üst solunum yolu hastalıklarını da birlikte getirdiği sonbaharla birlikte uzmanlar, korunma yöntemleri arasında grip aşısının önemine dikkat çekiyor. Uzmanlar, başta yaşlılar, hastalar ve çocuklar olmak üzere riskli grupta bulunanlara tavsiye edilen aşının, gripten yüzde 70-90 oranında koruma sağladığını söylüyor.

Sonbaharla birlikte grip aşısıyla ilgili görüş ayrılıkları yine gündemde. Grip aşısı yaptırmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan İzmir Üniversitesi Medical Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tolga Öz, aşının geç kalınmadan yaptırılması gerektiğini söyledi.

“ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR”

Her sene kış ayları geldiğinde acil servislerin ve çocuk polikliniklerindeki grip vakalarının oldukça arttığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Tolga Öz, “Kış aylarına girdiğimiz bu dönemde yine grip mevsimi başlıyor. Özellikle çocuk hastalar, 50 yaşın üzerinde ve kronik hastalığı olan kişiler, bizim için risk grubunda yer alıyorlar. Bu hastaları gripten ve gribin komplikasyonlarından korumak için grip aşısının Eylül, Ekim gibi yapılmasını istiyoruz” dedi.

“EN UYGUN ZAMAN BU DÖNEM”

Grip aşısı için en uygun zamanın bu dönemler olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Öz, “Risk faktörü taşıyan hastalarda, özellikle yaşlı hastalarda ya da kronik ek hastalığı olan hastalarda, sağlık çalışanları, öğretmenler gibi risk faktörü olan mesleksel gruplara da grip aşısını öneriyoruz. Grip aşısı, hastalarda yüzde 70 ile 90 arasında bir bağışıklık sağlıyor. Fakat bu; grip aşısı olduğunuzda grip geçirmeyeceksiniz anlamına gelmiyor. Yüzde 10 ile 30 hastada bu bağışıklık sağlanamayabiliyor” diye konuştu.

“AŞI HER YIL DEĞİŞİYOR”

Her yıl etken olan virüslere göre grip aşısı hazırlandığını da anlatan Yrd. Doç. Dr. Öz, şöyle konuştu; “Bizim her sene olduğumuz grip aşılarında, son bir yıl içerisinde etken olan virüslere yönelik aşılar hazırlanıyor. Dolayısıyla da sizin geçirmekte olduğunuz farklı bir tipte viral etken ise o sene olduğunuz grip aşısı sizde çok işe yaramayabilir.”

Tıbbi anlamda sadece risk faktöründeki gruplara aşı önerdiklerini belirten Öz, risk grubunda olmayanların da istedikleri halde aşı yaptırabileceğini söyledi.

“AŞININ FAYDASINI GÖRÜYORUM”

Daha önce hiç grip aşısı olmadığını dile getiren Şeyda Soysal, sıklıkla grip olduğu için bu yıl aşı yaptırmayı düşündüğünü söylerken, sağlık çalışanı Seval Yalçın ise “Hastanede çalıştığım için çok sık grip oluyorum. Enfeksiyon kaynaklı sebeplerden dolayı biz de hastalardan gribe yakalanabiliyoruz. Geçen sene de grip aşısı oldum, bu sene de oldum. Burada çalışırken faydasını görüyoruz. En azından gribi ayakta atlatabiliyoruz, yatağa düşmüyoruz” dedi.