KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü tarafından hemşire ve hastalara yardımcı olacak robot geliştirildi. ERÜ'den yapılan açıklamada, Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım ile araştırma görevlileri Sertaç Savaş ve Burak Ulu tarafından hastanede çalışan sağlık görevlilerine yardımcı olacak ve sağlık sektöründeki şartları iyileştirecek robot geliştirildiği belirtildi.
"HAYAMOR" adı verilen "Hastaya Yardımcı Mobil Robot"un iki temel görevi gerçekleştireceği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bunlardan ilki, mobil robot üzerindeki dokunmatik ekranın arayüzü üzerinden kontrol edilen 6 hazneli elektro-mekanik bir besleme ünitesiyle hastalara ilaç ve su ikram edebilmektedir. Böylece hastaların, dokunmatik ekran üzerinden isim veya fotoğraflarını seçerek, tanımlı hazneden sadece kendi ilaçlarını almaları sağlanmaktadır. İkinci görev ise, 'Günaydın, Bugün harika görünüyorsun' gibi hitap cümleleriyle moral desteği vermek amacıyla hastalarla sesli etkileşime geçmektedir. Bu temel görevlere ek olarak ilaç dağıtım aktivitesi bir veri tabanına kaydedilerek, sağlık personelinin hastaları gözetim altında tutmasını sağlamak için mobil robot üzerindeki bir kamerayla hastaların genel sağlık durumlarının kayıt altına alınması sağlanmaktadır."