Acıbadem Adana Hastanesi Pediyatrik Hematoloji-Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, hematofoli hastalığının her 5 bin erkek bebek doğumunda bir görüldüğünü söyledi.

Acıbadem Adana Hastanesi’nde hemofili hastalığını konu alan geniş katılımlı bir konferans düzenlendi. Hemofili hastalarının yanı sıra ailelerinin de katılımı ile gerçekleşen konferansa Acıbadem Adana Hastanesi Pediyatrik Hematoloji-Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen ve Prof. Dr. İlgen Şaşmaz konuşmacı olarak katıldı. Antmen ve Şaşmaz konferansta hemofili hakkında genel bilgi vererek, bu hastalığın dünya üzerinde her ırktan insanda görülebileceğini belirttiler.

Antmen, hemofilinin erkelerde görülen ciddi bir kan hastalığı olduğunu, kadınların ise genel olarak sadece taşıyıcı olduklarını söyleyerek, "Bu hastalık ömür boyu süren bir hastalıktır. Her 5 bin erkek bebek doğumunda bir görülür. Hemofili taşıyıcısı olan bir annenin erkek çocuğunda bu hastalığın görülme olasılığı yüzde 50’dir" dedi.

Antmen, iyi tedavi edilemeyen hastalarda kalıcı eklem sakatlıklarının gelişebildiğini hatta yaşamı tehdit eden beyin kanamalarının bile görülebildiğini bu nedenle de hemofilinin hasta, hastanın ailesi ve toplum için çok önemli bir sorun oluşturduğunu kaydetti. Antmen, "Hemofili hastalığı kalıtsal olarak nesilden nesle geçer. Bu nedenle de toplumu etkileyebilen sosyal bir hastalıktır" diyerek hemofili tedavisinde kullanılan kan ve biyolojik ürünlerin yurt dışından getirtildiğini ve dolayısı ile tedavi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.