Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde artık her 4 kadından birinde meme kanseri görülebilmektedir. 2012 verilerine göre meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığı belirlenmiştir" dedi.

Kanser taramaları ve meme kanseriyle ilgili açıklamalarda bulunan Kemik, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yükseltiğini söyledi. Bu bağlamda ücretsiz kanser taramaları yaptıklarını belirten Kemik, "Tarama programı çerçevesinde aile sağlığı merkezlerimize ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’ne (KETEM) başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahimağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır. Vatandaşlarımızı, geç kalmadan belirtilen kanser taramalarını yaptırmaları amacıyla aile hekimlerine müracaat etmeleri konusunda önemle uyarıyoruz. KETEM ve aile sağlığı merkezlerimizin değerli katkılarıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce ilimizde kanser taramaları çerçevesinde 2013 yılı ve 2014 yılının ilk 11 ayında, 35 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 37 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması ayrıca 47 bin kişiye serviks kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır. Bu taramalar sonucunda, 2013 yılında ve 2014 yılının ilk 11 ayında toplam 22 kadınımızda meme kanseri, 11 kadınımızda serviks kanseri ve 7 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece toplamda 40 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 40 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir" ifadelerini kullandı.

"ARTIK ÜLKEMİZDE HER 4 KADINDAN BİRİNDE MEME KANSERİ GÖRÜLEBİLMEKTEDİR"

Artık Türkiye’de her 4 kadından birinde meme kanseri görülebildiğini vurgulayan Kemik, "Kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sıradadır. 2012 verilerine göre meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığı belirtilmiştir. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtileri, memede ağrısız zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi, deride kalınlaşma, şişlik ve tahriş, meme ucunun hassaslaşması, meme ucunun içe çökmesi, memeden renkli akıntı gelmesi gibi değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmemek gerekir. Kansersiz yaşam aslında insanların elinde. Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun" diye konuştu.