İzmir ve Ankara küçükbaş hayvan üretici birlikleri, hindi dolmasına alternatif olarak oğlak dolması önererek, "Dolsada Yesek" isimli kampanya ile oğlak etine olan ilgiyi artırmayı amaçlıyor.

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından, oğlak eti tüketiminin artırılması amacıyla "Dolsada Yesek" isimli bir kampanya başlatıldı. Oğlak etinde farkındalık yaratmayı hedefleyen kampanyada, yılbaşında hindi dolmasına alternatif olarak oğlak dolması öneriliyor.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin düzenlediği bu kampanya ile Anadolu kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan keçi etinin, toplum içinde hak ettiği yere gelmesi bekleniyor. Yağ ve doymuş yağ oranı dana ve tavuk etine göre çok daha düşük olan oğlak etinin tanıtılması ve böylelikle tüketiminin artırılmasının amaçlandığı kampanyada, keçi yetiştiriciliğinin kültürel, ekonomik boyutuna ve toplum sağlığı açısından da önemine dikkat çekiliyor.

UZMANLAR KALP VE DAMAR SAĞLIĞI AÇISINDAN OĞLAK ETİNİ ÖNERİYOR

Oğlak eti üzerine bilimsel çalışmalar yapan, Ankara ve İzmirli yetiştiriciler tarafından düzenlenen kampanyada danışman olarak yer alan Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazan Koluman, keçi etinin B vitamini açısından kırmızı etten çok daha zengin olduğunu belirtti. Keçi etinin doğru pişirildiğinde çok lezzetli olduğunu ifade eden Koluman, "Yapılan bilimsel araştırmalarda oğlak etinin metabolizmayı hızlandırdığı tespit edildi. Uzmanlar, yağ oranı düşük olduğu için oğlak etini özellikle kalp damar sağlığı açısından öneriyor" dedi.

"DİYETLERDE DAHA HIZLI KİLO VERDİRİYOR"

Son günlerde ABD’de özellikle kilo vermek isteyenlerin diyetlerinde keçi eti bulunursa çok daha hızlı kilo verileceği yönüne bir takım araştırmalar bulunduğuna dikkat çeken Koluman, "Keçi etinde B1, B2 ve B3 vitamin miktarının diğer etlere nazaran daha yüksek olduğu bilinmektedir. Keçi, doymamış yağ asitlerinin zenginliği, doymuş yağların azlığı bakımından, gerek kas içi gerek kas arası gerekse deri altı yağı olarak en az yağa sahip tür olması ile ayrıcalık arz eder. Bütün bu noktalar göz önüne alındığında keçi eti, insan sağlığı açısından özellikle de kalp ve damar sağlığı açısından çok rahatlıkla tüketebilecek et olarak öne çıkmaktadır. Keçi etinin vitamin içeriği de önemli olup sinir sistemini koruduğu, cilt ve deri hastalıklarının oluşumunu engellediği bilinmektedir. Sinir sistemi için gerekli vitamin miktarları, keçi etinde ideal koşullarda bulunmaktadır" diye konuştu.

Kırsal kesimde tüketilen ve tadı bilinen Oğlak etinin, kent merkezlerinde de tüketilme alışkanlığının geliştirilmesinin önemine vurgu yapılan kampanya, televizyon, sosyal medya, afiş, broşür ve gazete reklam çalışmaları ile desteklenecek. Kampanya kapsamında, kampanyanın da adını taşıyan www.dolsadayesek.com adında hazırlanan internet sitesi de kampanyaya destek verecek.