Prof. Dr. Erhan Ayşan ve ekibi tarafından Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde dünyada ilk kez kadavra donörden paratiroit organ transplantasyonu yapıldı.

Sağlık Bakanlığı’ndan paratiroit organ nakli izni almış Türkiye’deki tek merkez olan Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde dünyada ilk kez kadavra donörden paratiroit organ transplantasyonu yapıldı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Endokrin Cerrahisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Ayşan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonda organ bağışında bulunan 14 yaşında bir gencin paratiroit organları daha önce geçirdiği bir ameliyatla bu organlarını kaybeden bir hastaya hayat verdi. Enjeksiyonla yapılarak alıcı kişiye herhangi bir cerrahi müdahale uygulanmayan nakilden 24 saat sonra nakledilen doku fonksiyon görmeye başladı ve hastanın yıllardır kullandığı ilaçlar kesildi.

Paratiroit organ nakli dünyada sayılı merkezlerde yapılan özel bir nakil türü. Bu işlemi yapan merkezlerde, başka bir nedenle paratiroit organlarının çıkartılması gereken durumlarda çıkartılan organların bir bölümü; paratiroitleri fonksiyon görmeyen insanlara naklediliyor.