Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. A. Ferit Erdoğan, batı ülkelerinde kadavradan organ nakli oranları yüzde 80 düzeyinde iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 20-25 olduğunu ve bekleme listesindeki hastaların ise yalnızca yüzde 4’üne kadavradan organ nakli yapılabildiğini söyledi.

Türkiye’de organ bağışı ve nakli sayılarının yetersizliği, son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden oluyor. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde ağır kayıplara yol açan organ yetmezlikleri önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini koruyor.

Ülkede uzun zamandır organ bağışını artırmaya yönelik kampanyalar yapıldığını ifade eden Uzm. Dr. A. Ferit Erdoğan, beyin ölümü tespitlerinde ve organ bağışında artışın sağlandığını, fakat hala yeterli düzeyde artış sağlanmadığını vurguladı. Dr. A. Ferit Erdoğan, “Organ bağışının arttırılmasına yönelik olarak üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve din görevlilerinin desteğine büyük ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

YASAL DÜZENLEMELER İLE SORUN GİDERİLİR

Hayattayken organlarını bağışlayan kişinin, ölümünden sonra ailesi izin vermediği takdirde organlarının kullanılamadığına değinen Uzm. Dr. A. Ferit Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Kişi organlarını bağışlasa bile beyin ölümü gerçekleştiğinde ülkemizdeki yasal mevzuata göre yakınlarından izin alınması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı yasal düzenlemeler konusunda çalışmalar yapıyor. Ancak henüz sonuçlanmadı. Yasal düzenlemeler sonuçlandığına bu sorunun ortadan kalkacağını umut ediyoruz.”

4 BİN 294 BAĞIŞTAN 976 TANESİ KADAVRADAN

Türkiye’de bekleme listesine kayıtlı 25 bine yakın organ yetmezliği hastası olduğunu söyleyen Erdoğan, gerçekte bu rakamın 60 binin üzerinde olduğunu ancak birçok hastanın umudunu kestiği için bekleme listesine kayıt yaptırmadığını belirtti. Kadavradan organ naklinin ülkemizde yeterli düzeyde olmadığının altını çizen Erdoğan, 2013 yılında toplam 4 bin 294 organ nakli yapıldığını ve bunlardan yalnızca 976 tanesinin kadavra nakli olduğunu kaydetti.

MECBURİYETTEN CANLI NAKİLLER YAPILIYOR

Ülkedeki organ nakillerinin yaklaşık yüzde 20-25’inin kadavradan yapıldığına dikkat çeken Dr. A. Ferit Erdoğan, “Gelişmiş batı ülkelerinde ise bu oran neredeyse yüzde 80 civarında. Ülkemizde bekleme listesindeki hastaların yüzde 4’üne kadavra nakli yapılıyor ve bu oran çok düşük. Bu listeye her yıl 3 bin 500 - 4 bin kişi ekleniyor. Ülkemizde yeteri kadar kadavra bağışı olmadığı için bu nakillerin çoğu canlıdan yapılıyor. Aslına bakıldığında canlıdan nakil istenen bir durum değildir. Mecbur kalındığı için canlı nakiller yapılıyor” ifadelerini kullandı.