Kalbinde ağrı şikayetiyle gittiği hastanede kas ağrısı teşhisi konulan hastanın, ağrının devam etmesi üzerine başvurduğu Memorial Antalya Hastanesi’nde kalbinde delik olduğu anlaşıldı. İki çocuk annesi hasta Kardiyoloji Bölümü’nden Uzman Dr. Nuri Cömert tarafından “şemsiye yöntemi” uygulandı.

İki çocuk annesi Emine Kuril’in kalbinde bulunan 2 santimetre çapındaki deliğin, iğne deliği büyülüğündeki bir noktadan kalbine ulaşılarak şemsiye yöntemiyle kapatıldığı belirtilirken, işlem sonrasında ağrılı bir süreç yaşamadığını dile getiren Kuril, “Kalbimdeki deliğin kapatılma işlemi sonrası hemen normal yaşantıma geri döndüm. Kalbime yük olan bu delikten bu kadar rahat kurtulabileceğimi tahmin etmemiştim. Doktoruma teşekkür ederim” dedi.

"DELİK KALBE EKSTRA YÜK GETİRİR"

Kalp deliklerinin genellikle doğuştan gelişebildiğini ifade eden Uzman Dr. Nuri Cömert, kalbinde delik olan kişilerin; göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı veya bazen bayılma hissi gibi şikayetler yaşayabildiğini söyledi.

Deliğin çapı, büyüklüğü ve kalpteki yerinin tedavinin planlanması açısından önemli kriterler olduğunun altını çizen Uzman Dr. Cömert, “Kalp üzerine fazladan bir yük getirdiğine inandığımız deliklerin, cerrahi ya da şemsiye yöntemiyle kapatılması gereklidir” dedi.

"İĞNE DELİĞİ BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ NOKTADAN ŞEMSİYE YÖNTEMİ"

Kalpteki deliklerin tedavi edilmediği takdirde, kalbin sağ tarafında basınç yaparak kalp yetersizliği ve ciddi ritim problemlerine yol açarak, hastanın beklenen yaşam süresini kısalttığına dikkat çeken Uzman Dr. Cömert, şemsiye yöntemi hakkında şu bilgileri verdi: “Emine Hanım çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleriyle bize başvurdu. Kalp ultrasonografisinde kulakçıklar arasındaki bölgede önemli derecede büyüklükte bir delik tespit ettik. Yerini ve bölgesini belirlemek için yemek borusu yoluyla eko kardiyografi yaparak (TEE) işlem yapıp yapamayacağımıza karar verdik. Deliğin, cerrahi yerine şemsiye yöntemiyle kapatılmasının daha uygun olduğunu gördük. Hastayı anestezi ile uyutarak ve işlemi yemek borusundan gönderdiğimiz TEE ile takip ederek, sağ kasığından iğne deliği büyülüğündeki bir noktadan girip, şemsiye yöntemiyle kalbindeki deliği kapattık. İşlem sonrası kontrollerinde delikte herhangi bir geçiş olmadığını, kalbin eski normal haline geri döndüğü ve kalbin üzerindeki negatif basıncın kalktığını belirledik.”

"VÜCUTTA İZ BIRAKMIYOR"

Şemsiye işleminin ameliyat ile kıyaslandığında hasta için birçok avantajı olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Cömert, “Şemsiye yönteminde, hastanın göğüs kafesi veya herhangi bir bölgesi açılmıyor. Kalbine ulaşmak için sadece sağ kasığındaki iğne deliği kadar bir nokta kullanılıyor. Bu da hızlı iyileşme sağlıyor ve hasta normal yaşantısına dönebiliyor. Ameliyat sonrası oluşabilecek uzun yıllar ekstra ilaç kullanımına da gerek duyulmuyor” dedi.

Uzman Dr. Cömert işlemin, büyük deliklerde ve çeşitli zor lokasyonlu deliklerin tedavisinde uygun olmadığının da altını çizdi.