Daha çok kıkırdak ve bağ hasarları sonucu ortaya çıkan ayak bileği rahatsızlıklarında uygulanan “Ayak bileği artroskopisi”nin, açık cerrahi işlemlere göre hasta konforuna yönelik bariz üstünlükler sağladığı bildirildi.

Ayak bileği ağrısının, ortopedi polikliniklerine başvuran hastaların, diz, bel ve omuz ağrıları gibi öncelikli şikayetleri arasında yer aldığını belirten Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzman Dr. Baran Sarıkaya, hastalığın nedenlerini anlattı.

AŞIRI YÜKLENME HASARI ARTTIRIYOR

Ayak bileği rahatsızlıklarının daha çok kıkırdak ve bağ hasarları sonucu ortaya çıktığını bildiren Uzman Dr. Baran Sarıkaya, “Özellikle düzensiz beslenme sonucu alınan kilolar ve ayak bileğine aşırı yüklenmeler, ayak bileğindeki kıkırdak ve bağ hasarlarını artırdığı gibi erken dönem kireçlenme riskini de artırmaktadır” dedi.

GİDEREK YAYGINLAŞIYOR

Dr. Sarıkaya, hastaların sık sık burkulmadan yakındıklarını, son yıllarda tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelerden dolayı ayak bileği rahatsızlıklarının da daha fazla tanınmaya ve tedavi edilmeye başlandığını kaydetti. Ayak bileği kapalı ameliyatının, (artroskopisinin) de bu gelişmelere paralel olarak uygulanmaya başlandığını vurgulayan Sarıkaya, yöntemin hastaların memnuniyetindeki artışın sonucu olarak gün geçtikçe cerrahlar ve hastalar tarafından daha fazla kabul gördüğünü ifade etti.

Uzman Dr. Baran Sarıkaya, ayak bileği artroskopisinin sıklıkla ayak bileğindeki kıkırdak hasarları ve kireçlenmelere yönelik uygulandığını, ancak ayak bileğinde sıkışmaya neden olabilecek yumuşak doku ve kemik rahatsızlıkları, ayak bileği iltihaplanması gibi rahatsızlıklarda da uygulanabildiğini söyledi.

ARTROSKOPİSİ NASIL YAPILIYOR?

Sarıkaya; uygulamanın nasıl yapıldığını da “ Ayak bileği artroskopisi genel veya bölgesel anestezi sonrasında uygulanır. Ayak bileğine uygulanacak işleme göre değişmekle beraber; ayak bileğinin önünden veya arkasından genelde 2 adet yaklaşık birer santimetrelik kesi yapılarak ve bu kesiden ayak bileğinin içerisine sokulan kamera ve cerrahi malzemelerle ayak bileği artroskopisi işlemi gerçekleştirilir.”diye anlattı.

AVANTAJLARI ÇOK

Ayak bileği artroskopisinin, açık cerrahi ameliyatlara karşı avantajları konusunda da bilgi veren Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzman Dr. Baran Sarıkaya, şöyle konuştu:

“Daha az ameliyat izinin olması, ameliyat sonrası yara problemlerinin hemen hemen hiç olmaması, düşük enfeksiyon riski, uygulama sonrası hastanede kalış süresiyle işe ve spora dönüş süresinin açık ameliyata göre çok daha kısa olması hasta konforunu arttıran avantajlarıdır. Hastaları memnun edici bir cerrahi uygulamadır. Hastanede kalış süresi genelde bir gündür. Egzersizlere başlamak daha çabuk ve kolay olmaktadır. Erken ayak bileği egzersizleri, ameliyattan sonra oluşabilecek eklem sertliklerini de önlemektedir. Bu avantajlarıyla son yıllarda yurt dışında olduğu gibi ülkemizde de tercih edilen bir cerrahi işlem haline gelmiştir.”