Kalp yetmezliğine bağlı ritim bozukluklarında ve ani ölümlerin önlenmesinde kullanılan kalp pili diğer adıyla kalp şok cihazı Karaman’da ilk kez Devlet Hastanesinde hastaya yerleştirildi.

78 yaşında,  sık sık bayılma, halsizlik ve nabız düşüklüğü sebebiyle acil servise başvuran hasta, yaklaşık 50 dakikalık bir işlem sonunda yerleştirilen kalp pili sayesinde nabzının normale dönmesiyle eski sağlığına tekrar kavuştu.

Karaman Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzman hekimleri Dr. Ahmet Yılmaz ve Dr. Mehmet Sait Altıntaş ilk kez takılan kalp piliyle ilgili yaptıkları açıklamada, sadece ileri merkezlerde yapılabilen bu işlemin Karaman ölçekli bir ilde yapılabilmesinin bir başarı olduğunu belirttiler.

Kalp pillerin skopik görüntüleme olanaklarının bulunduğu sterilizasyon koşullarının sağlandığı özelleşmiş alanlarda, takıldığını açıklayan kardiyologlar şöyle devam etti:

“Kalp pillerinin hastanın ihtiyacına ve pilin özelliğine göre değişmekle birlikte ortalama 4-10 yıl bir ömrü vardır. Düzenli takip edilen hastalarda kalp pili ömrü azaldığı dönemde uyarı verir ve piller bitmeden elektrotları yerinde bırakılarak basit bir operasyonla sadece jenaratör değiştirilmek üzere değiştirilir. Kalp pili, lokal anestezi ile  köprücük kemiğinin altına küçük kesi açılarak pilin kas içine yerleştirilmesiyle kalbe kablo gönderilerek yapılan bir uygulamadır. Vücutta dikkatli bakılmadığı sürece pil dışarıdan fark edilmez ve hasta normal hayatına dönebilir.”

Karaman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Hasan Arslan da Kalıcı Kalp Pili  uygulamasının ilimiz için kazandırılan çok güzel bir uygulama olduğunu vurgulayarak, “Artık kalıcı kalp pilleri için başka hastanelere gitmeye gerek kalmayacak. Kardiyoloji kliniği Anjio ünitesiyle birlikte sürekli gelişiyor.  Kalp rahatsızlıklarından dolayı sevk işlemlerini iyice azaltmak için sürekli çalışıyoruz. Karaman’da eksik olan branşlar ve üniteler için de çalışmalarımız devam ediyor. Birliğimize bağlı tüm
tesislerimizle birlikte ilimize en iyi hizmeti verme gayretindeyiz. “ dedi.