Dünyanın hemen her yerinde görülebilen kuduz vakalarına gelişmiş ülkelerle birlikte ülkemizde de zaman zaman rastlanılmaktadır.
Bu bağlamda Karaman’da da kuduz vakaları görülmüş ve bu hastalığın yabani hayvanlardan özellikle tilkilerden bulaştığı tespit edildi. Kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca ve gelincik gibi vahşi hayvanlarla; köpek, kedi, sığır, koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilen hayvanlardır. Kuduzdan korunmak için kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılatılmalıdır. Zira köpeklerin 3 aylık, kedilerin ise 6 aylıktan itibaren aşılattırılmaları ve aşıların her yıl tekrar edilerek bunun belgelendirilmesi hukuki bir gerekliliktir. Evcil hayvanların, başıboş ve vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır. Başıboş hayvanlara, sevmek veya beslemek amacıyla yaklaşılmamalı ve dokunulmamalıdır.
Kuduz hastalığından korunmada en etkili ve geçerli yöntem kedi ve köpekleri yılda bir kez kuduz hastalığına karşı aşılatmaktır. Bu amaçla Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünce merkez ilçe ile ilçelerde ve tüm köylerde kuduz aşılama kampanyasına başlandı. Bu kapsamda yerleşim birimlerine 1 gün önceden haber verilerek özellikle köpek ve kedi sahiplerine duyuru yapılmakta ve ertesi gün köpek ve kedilere veteriner, tekniker ve teknisyenlerce kuduz aşısı tatbik edilmekte.
Kuduz aşılama kampanyası devlet destekli olarak Mart ayı sonuna kadar devam edecek. Kuduz hastalığıyla sağlıklı bir mücadele için köpek ve kedi sahibi vatandaşlarımızın bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri ve aşılama yapan personellere yardımcı olmaları önem taşımaktadır.