ANTALYA (AA) - Muğla'da kasların istem dışı hareket etmesi olarak nitelendirilen "distoni" rahatsızlığı nedeniyle 27 yıldır vücut hareketlerini kontrol edemeyen ve yürümekte güçlük çeken 61 yaşındaki kadın, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde takılan beyin pili ile titremelerinden kurtuldu.

Ortaca ilçesinde yaşayan iki çocuk annesi Hamide Okur, evlendikten sonra çeşitli travmalar sonucu ensesinde kasılmalar yaşadı. Kasılmaların artması üzerine vücudunun dengesini kaybeden Okur, hareketlerini kontrol edemez hale geldi. 

Kendisine "distoni" teşhisi konulan Okur, 27 yıldır uygulanan ilaç tedavilerine de yanıt vermeyince 5 gün önce Antalya'da "beyin pili takma" operasyonu geçirdi.

Hastanenin Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Uçar ve Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Özkaynak tarafından yaklaşık 10 saat süren ameliyatla kadının vücuduna beyin pili takıldı; beynin, hareketleri olumsuz yönde etkileyen bölgelerine de ince elektrotlar yerleştirildi.

Okur, ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Uçar ve Özkaynak ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde basın mensuplarının karşısına çıktı.

- Artık hareketlerini kontrol edebiliyor

Ameliyat öncesi ile şimdiki hali arasında çok fark olduğunu anlatan Okur, "Önceden titremelerim çok fazlaydı, kendimi kontrol edemiyordum, çok çabuk sinirleniyordum. Yürümekte zorluk çekiyordum. Pil takıldıktan sonra yüzde 80 iyileştim. Kendimi çok daha iyi hissediyorum. Kendime güvenim arttı" dedi. 

Oğlu Bülent Yıldırım da annesinin daha önce yanında biri olmadan dışarıya çıkamadığını, tekerlekli sandalye ile dışarıya çıkarabildiğini ve dengesini çok çabuk kaybettiğini söyledi. Yıldırım, ameliyattan sonra hareketlerini kontrol edebilir hale gelen annesinin mutlu olduğunu ifade etti. 

- Akdeniz Üniversitesinde ilk

Prof. Dr. Tanju Uçar, hastanın cerrahi işlemle sağlığına kavuştuğunu belirtti. 

Okur'un ilaç tedavisine yanıt vermemesi üzerine Türkiye'de az sayıda merkezde uygulanan ve dünyada popüler bir uygulama olan beyin pili takma ameliyatını gerçekleştirdiklerini anlatan Uçar, ameliyatın Akdeniz Üniversitesinde ilk olduğunu dile getirdi.

Uçar, ameliyatın yaklaşık 10 saat sürdüğünü belirterek, "Hastanın vücuduna beyin pili takıldı ve beynin, hareket bozukluğuna neden olan bölgelerine ince elektrotlar yerleştirildi. Meşakkatli bir ameliyat, bir günü alıyor" diye konuştu. 

Genellikle bu tür ameliyatı hastayı uyutmadan yaptıklarını ancak bu hastayı hareketlerini ciddi oranda kontrol edemediği için uyuttuklarını belirten Prof. Dr. Uçar, "Hasta, ameliyatın ilk gecesinde şikayetlerinin yüzde 80'inin geçtiğini söyledi. Bazı hastalarda ise ameliyat sırasında anında etkilerini görebiliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kadının ileriki haftalarda daha iyi durumda olacağını bildiren Tanju Uçar, yerleştirilen pilin ömrünün 7 yıl olduğunu, değiştirilmesinin ise daha kolay bir yöntemle gerçekleştirilebileceğini aktardı.

- İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalara cerrahi uygulama

Prof. Dr. Sibel Özkaynak da "distoni"nin yüz binde 5 oranında karşılaşılan bir rahatsızlık olduğunu söyledi. 

Hastalık nedeniyle kasların istem dışı kasıldığını, vücutta anormal eğilme ve bükülmeler oluştuğunu, titremeler görüldüğüne işaret eden Özkaynak, bazı hastaların ilaç tedavisine cevap vermediğini kaydetti.

Bu hastalara "beyin pili takma" operasyonu gerçekleştirildiğine dikkati çeken Özkaynak, henüz net bir sebebi bulunamayan hastalığa, genetik, kaza sonrası travmalar, enfeksiyon gibi birçok etkenin neden olabileceğini belirtti.