ÇANKIRI (AA) - Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kaya tuzunun içerisinde zararlı hiçbir mineral barındırmadığı için insan sağlığına çok faydalı olduğunu ve insan ömrünü uzattığını söyledi.

Karatay, 100. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kaya Tuzu Konferansı"nda, kaya tuzunun önemine değindi.

Kaya tuzunun insan vücudunun ihtiyacı olan 92 mineralden 84'ünü barındırdığına dikkati çeken Canan Karatay, şöyle devam etti:

"Kaya tuzu en önemli mineraldir, faydalıdır, sağlıklıdır. Kaya tuzu rafine olmamıştır. Hiçbir ek kimyasal içermez ve çevresel kirlenmenin etkisi yoktur. İnsan vücudunun ihtiyacı olan 92 mineralden 84'ünü doğal ve dengeli şekilde içermektedir. Kaya tuzunun içerdiği 84 mineralden en önemlileri arasında kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve bakır sayılabilir."

Zeytin ve çam ağaçlarının yüzlerce yıl yaşayabilen türler olduğunu, bunların topraktan çok kayalardan aldığı tuzlardan beslendiğini aktaran Karatay, tuz içerisinde çok fazla faydalı mineral bulunduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Karatay, "Kaya tuzu, içerisinde zararlı hiçbir mineral barındırmadığı için insan sağlığına çok faydalıdır, insan ömrünü uzatır. Kaya tuzu hazmı kolaylaştırır, gaz gidericidir, mide yanmasını, gastriti, reflüyü önler. Vücudumuzdaki tuz dengesini sağlar. Kan dolaşımını uyarır ve düzenler. Kalbimiz, böbreklerimiz, ciğerlerimiz tuzla çalışır. Vücudumuzda biriken toksinlerin atılmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur, acıkmayı önler, tok tutar" ifadelerini kullandı.

Kaya tuzundan yapılan lambaların evlerde kullanılması gerektiğini dile getiren Canan Karatay, tuzun zararlı ışınları engellediğini de söyledi.

Kaya tuzunun doğal iyot içerdiğini ve katkı maddesi barındırmadığını vurgulayan Karatay, hastalarına kaya tuzu kullanmalarını önerdiğini, kaya tuzu mağarasının da astım tedavisinde kullanılabileceğini belirtti.

Sunumunun ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Karatay'a, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan tarafından kaya tuzundan yapılmış lamba ile çeşitli hediyeler takdim edildi.