İl Sağlık Müdürlüğü sitesinden yapılan açıklamada;''Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM) kuruluş amacı asıl olarak kanser taraması yapmaktır.Ancak sigara bırakma merkezlerinin ulaşılabilirliğinin artırılması amacıyla sigara bıraktırma polikliniği de hizmet vermeye başlamıştır.
Karaman Devlet Hastanesi 82. yıl ek binası yemekhanesi birbirine eşit iki bölmeden oluşmaktadır ve bu bina içinde yapılan tüm hizmet içi ve halk eğitimleri 02.01.2012 tarihinde sigara bırakma eğitiminin yapıldığı gibi bu eşit bölmelerden birinde yapılmaktadır. Depo olarak nitelendirilen yerde her gün hastane personeli yemek yemektedir. Hastanemizde 24 saat hizmet verildiğinden ve nöbetli çalışıldığından dolayı personelimizin yemek yeme saatleri haliyle dönüşümlü olmaktadır. KETEM’in kendi binasındaki eğitim odası maksimum 20 kişi aldığı için bugüne kadar ki eğitimler burada yapılmıştır. Yaklaşık bir buçuk yıldır açık olan sigara bırakma polikliniği eğitimlerine genel olarak aylık 55-60 kişi isim yazdırmasına rağmen bu kişilerden en fazla 20-25 i eğitime geldiği için hiçbir problem yaşanmamıştır. Ancak 02.01.2012 tarihindeki eğitimde ilaçların bitmek üzere olduğuna dair yapılan dedikodular yüzünden randevusuz vatandaşlarda gelmiş olup katılım sayısı 52 kişi olmuş ve mekandan dolayı bir sıkışıklık yaşanmıştır.
Eğitim süresi yaklaşık bir saat olmasına rağmen başvuran vatandaşlarımızın daha önceki beyanlarında iş yerlerinden izin almakta problemler yaşadıklarını söylediklerinden dolayı bu süre mümkün olduğunca kısaltılmış ve başvuranların problem yaşamaması için özet haline getirilmiştir. Eğitim tarihinde gelmelerini engelleyen geçerli mazeretleri olan kişilere ise bu eğitim uygun tarihlerde verilerek bu hizmetten yararlanmaları sağlanmıştır.
Birçok merkezde olduğu gibi bizim merkezimiz için ayrılan ilaçlarında bitmek üzere olduğundan dolayı eğitim sırasında başvuran vatandaşlara bu konu iletilmiştir.Bakanlığımızın vermiş olduğu eğitimlerde,kronik hastalığı olan ve sigara içme süresi uzun olan kişilere öncelik verilmesi gerektiği söylenmiş olup bu yüzden, kronik hastalıkları olan ve bu hastalıklarını belgeleyen ve sigara bırakmanın yaşam standartlarında dramatik değişikliklere neden olacak hastalara öncelik verilebileceği ve bu önceliğin de vatandaşlarımıza bir imtiyaz değil sağlık açısından gereklilik olduğu KETEM Sorumlu Hekimi Dr.Dine ATCI tarafından anlatılmıştır. Bunun dışında hiç kimseye öncesinden ilaç verilmemiştir.
Günümüzün önemli halk sağlığı sorunlarından olan sigara kullanımının azaltılmasına yönelik yapılan eğitimlerin ne denli kaliteli ve verimli olduğu katılımın fazla olmasıyla da görülmektedir. Bu konuda katkısı olan tüm KETEM personeline teşekkür ederiz.'' dendi.

Sitemizin takipçileri bu açıklamayla ilgili bizimle irtibata geçerek, yapılan açıklama için ayrıca sade ve anlaşılır bir açıklama yapılmasının daha yararlı olacağını bildirdiler.