GRİP NEDİR? GRİPTEN NASIL KORUNULUR?

Grip, Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, solunum yolarını tutan  ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. 

Gribe neden olan influenza virüsü; hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi yoluyla diğer kişilere  kolaylıkla bulaşabilmektedir. Hasta veya taşıyıcı kişilere ellerle temas etmek veya öpüşmek de bu virüsün geçmesine neden olan diğer faktörlerdendir. Ayrıca grip hasta veya taşıyıcı kişinin tuttuğu kapı kolu, telefon ahizesi veya havlu gibi ortak kullanım eşyalarından da bulaşabilir. Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olması, bulaşıcılığı daha da kolaylaştırır. Bu nedenle grip ev, iş yeri, okul, kreş ve toplu ulaşım araçları gibi kapalı mekanlarda çok kolay bulaşır. Eğer kişinin bağışıklık direnci güçlüyse, gribi hafif bir ateş yükselmesi ve halsizlik ile birkaç gün süren kuru öksürükle ayakta da geçirebilir. Bu kişiler iş ve sosyal ortamdan kopmadıkları için de virüs kolaylıkla başkalarına bulaştırabilir.

Grip vakalarının çoğu ciddi değildir ve tedaviye yanıt verir. Fakat yaşlılar ve uzun süredir devam eden kronik hastalıklara sahip olanlarda bağışıklık sistemi kuvvetli olmadığı için grip, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle çocuklarda sinüzit ve kulak enfeksiyonları ortaya çıkarabilir. Grip, aşağıdaki özelliklere sahip olanların durumlarını daha da kötüleştirebilir:

            -65 yaşın üzerindekiler,

            -Bebekler ve küçük çocuklar,

            -Hamileler,

            -Kalp veya kardiyovasküler hastalığı (konjestif kalp yetmezliği gibi) olanlar,

            -Astım veya bronşit gibi göğüs hastalığı olanlar,

            -Böbrek rahatsızlığı olanlar,

            -Diyabet hastaları,

            -Steroid kullananlar,

-Kanser tedavisi görenler

Sanılanın aksine, antibiyotikler grip tedavisinde etkin değildir. Grip, virüs kaynaklı bir hastalıktır ve antibiyotikler ancak grip başka bir hastalığa neden olduysa (komplikasyon gelişti ise) kullanılabilir. Gribin neden olduğu baş ve kas ağrısı gibi belirtiler ağrı kesicilerle giderilebilir.  Grip te hastalığı kolay atlatmak için şunlar yapılmalıdır:

                        -Hastalık süresince evde kalmayı tercih edilmeli

                        -İnsanlarla çok fazla temasa geçmekten kaçınılmalı,

                        -Sıcak ortamlarda bulumalı ve dinlenmeli ,

                        -Yeterli miktarda sıvı alınmalı,

                        -Eğer içiyorsanız sigarayı bırakın ya da azaltın.

                        -Kış  mevsimine ait meyvelerden tüketilmeli

 

Hastalıktan korunmak için her yıl yenilenen grip aşısında yapılmalıdır. Aşının yapılmasının en uygun zamanı ekim ayından ocak ayına kadardır. Vücutta bağışıklık olması için aşının salgınlardan 3-4 hafta önce yapılması gerekir. Domuz gribi olarak bilinen aslında diğer influenza viruslerinde farkı olmayan H1N1 virüsününde aşısı bu grip aşısının içinde vardır. Aşı özellikle 60 yaş üstü kişilere, kronik hastalığı olanlara, sağlık çalışanlarına önerilmektedir. 6 aydan büyük çocuklar ve hamileliğin ilk 3 ayından sonraki gebeler de aşıyı yaptırabilir.

Dr.Canbal 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi şikayetleri yoğun olan kişilerin mutlaka sağlık kontrollerinin yaptırılmasını önerdi.