Karaman Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Esra Arslan Üstbaş, doğru bilinen yanlışları belirtirken kış aylarında tüketilmesinde fayda bulunan bazı besinlerle ilgili detaylı bilgiler verdi.
Dyt.Esra Arslan Üstbaş hastalıklardan korunmak için de yararlı tarifler paylaştı.
KIŞA MERHABA
Kış mevsimi geldi, geceler uzadı bundan dolayı ekran başında geçirilen süreler uzamış oldu ve doğal olarak atıştırmalıklara ilgi arttı. Soğuk havalarda vücut ısısını yüksek tutabilmek için daha çok yakıta ihtiyaç duyuluyor, bu yüzden karbonhidratlı, şekerli unlu yiyecekler tüketilmek isteniyor. Oysa ki soğuk havalarda yavaşlayan kan dolaşımımız ile vücudumuzda dolaşan oksijen seviyeleri de değişiyor hücrelerimiz yoruluyor yağ yakımı azalıyor. Aksine soğuya karşı kendini korumaya çalışan vücudumuz yağlanmaya meyilli oluyor ve kış mevsimin de iştah açılıyor çünkü psikolojik olarak kışın soğukta aç kalıp kıtlık yaşayacakmış gibi vücut daha çok yemeğe meyilli oluyor. İşte tüm bu sebeplerden dolayı zayıflama diyeti yapanlar bu soğuk havlarda daha çok önlem almalılar. Kış ayı kilo almaya yatkın olan vücudumuz aynı zamanda hastalanmaya yatkın oluyor tüm yaz bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Peki bu bağışıklık sistemi nedir güçlendirmek hastalıklardan korunmak için ne yapmalıyız?
Bağışıklık sistemi; bir canlıda ki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Dengesiz beslenme, obezite, egzersiz yapamama, sürekli strese maruz kalma, yorgunluk, aşırı alkol tüketimi, uykusuzluk gibi birçok nedenden dolayı bağışıklık sistemimiz zayıflar.kötü beslenme tarzı,doğrudan vücut direnci ve mikropları etkiler. Protein ve enerji bakımından yetersiz ve kötü beslenme durumunda bağışıklık sisteminde görevli yapıların savunma gücü zayıflar.
Bağışıklık sistemmizi güçlendirmek için c vitamini, a vitamini, e vitamini, selenyum, çinko, magnezyum gibi takviyeleri beslenmemizde arttırmak lazım. Böylelikle enfeksiyonların şiddeti azalacak, soğuk algınlığı nezle ve diğer enfeksiyonlara yakalanma olasılığını azaltacak, vücudumuz çevredeki radyasyonlardan ve kirlerden korunacaktır.
Hastalıklardan korunmak için tüketeceğiniz besinler :
A vitamini :
Karaciğer ,havuç, kayısı, kavun, yumurta, ıspanak, kabak, domates, karaciğer, brokoli, marul
C vitamini :
Limon, portakal, greyfurt, kivi, roka, maydanoz, yeşil sivri biber, kuşburnu, domates
E vitamini :
Tüm  bitkisel yağlar ve yağlı tohumlar
Selenyum:
Deniz ürünleri, böbrek, yürek, etler
Çinko: bulgur, badem, ceviz, balık, et, karaciğer, süt, yumurta, kuru baklagiller
Magnezyum:
Yağlı tohumlar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, muz, tahıllar

  
Bağışıklık sisteminizi güçlendirici, koleströlü düşüren, bağırsağın düzenli çalışmasını sağlayan idrar söktürücü salata:
Malzemeler:
1 adet orta boy karnabahar
2,5 su bardağı susuz yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz, kimyon, karabiber
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
3 adet kırmızı elma
½ demet dereotu
Yapılışı:
Karnıbaharı çiçek çiçek ayırın yıkayın. Rondonun bıçağıyla kıyın, bulgur gibi olsun. Sarımsağı tuzla dövün ,yoğurt ve baharatlar ile karıştırın. Kararmaması için, cevizi servis yapmadan önce ekleyin. Elmayı yıkayın, 1 cm kalınlığında daireler kesin servis tabağına dizin üzerine salatayı yerleştirin. Arzuya göre dereotu vb. ile süsleyin . 
4 kişiliktir. 291 mg C vitamini, 20 gr lif içerir.
Afiyet olsun kış mevsiminiz sağlıklı olsun …