Özellikle karlı havalarda, trafikte ve denizde kışın da güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini belirten Dr. Türe, “ Güneş gözlüğü kullanımının havanın sıcaklığıyla alakası yoktur, gözümüze ulaşan ve yansıyan ışık kaynaklarıyla ve bu ışık kaynaklarının içerisindeki radyasyon yükü taşıyan Ultraviole (UV) ışınlarının derecesiyle ilgisi vardır. Orta kuşakta yer alan ülkemizde güneş ışınlarının gücü fazladır. Yazın güneş ışınlarının dik düşmesi sebebiyle tüm açık alanlarda artan UV ışınlarının etkisi kışın da kar, deniz ve asfalt yol üzerindeki yansımalar nedeniyle gözümüze daha etkili ulaşır. Kar üzerine yansıyan ışığın yüzde 85-90’ını geri yansıtır ve bir ayna görevi görür. Denizde ve asfaltta da belli oranda aynı yansıma yaşanır. Vatandaşlarımız özellikle bu tip durumlarda gözlerini korumaya özen göstermelidir.” Diye konuştu.
 
UV ışınlarının göze önemli zararlar verdiğini hatırlatan Dr. Türe, devamlı ve yüksek oranda UV ışınlarına mağruz kalmanın göz merceğine ve retina tabakasına zarar verdiğini; katarakt, kuşkanadı, kızarıklık, kaşınma, göz bozukluğu gibi hastalıklara yol açtığını belirtti.  
 
Hangi gözlük daha iyi korur?
 
Dr. Türe, güneş gözlüğü alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı;
 
  • Özellikle füme, kahverengi, yeşil gibi ışığı daha iyi dağıtan ve renkleri daha doğal haliyle gösteren gözlüklerin tercih edilmelidir.
  • Güneş gözlüğünün rengi ilk önceliğimiz olmamalıdır, açık renkli de olsa UV ışınlarına karşı etkisi kanıtlanmış bir gözlükte kullanılabilir. Aldığımız gözlüğün UV ışınlarına karşı etkisinin onaylanmış olması en önemli etkendir.
  •  Gözlüğün alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermeyecek maddeden üretilmemiş olduğundan emin olmalıyız.
  • Gözlük alırken göz etrafı cilt dokusu ile gözlük çerçevesi arasında geniş boşluk olan modeller yerine göz etrafını saran tasarımlar tercih edilmeli. 
  •  Aldığımız gözlüğün ergonomik oluşuna ve kullanım alanımıza uygunluğuna dikkat etmeliyiz. Spor yaparken, çalışırken veya günlük hayatta kullanacağımız gözlüklerin tasarımları amacına uygun olmalıdır.
  • Aldığımız gözlüğün göz numaramıza uygunluğu da en önemli unsurlardan birisidir. Gözlüğü taktığımızda bulanık bir görüntü olmaması gerekir. Bu konuda optisyenlerden veya hekimlerden destek alınması önemlidir.
  • Gözde kızarıklık, batma, sulanma gibi şikâyetler yaşanmaya başlandığında vakit kaybetmeden bir doktora görünmek ileri vakaların önüne geçilmesi için önemlidir.
 
Özel Karaman Selçuklu Hastanesi
Göz Hastalıkları Uzmanı
Op.Dr.Hüseyin TÜRE
 
Merkez Sakabaşı Mh. 860 Sk. No:4 KARAMAN *
 Tel:+90 338 212 93 00-
Fax:+90 338 212 19 09
www.selcuklu.com.tr