İnsanların sonbahar ve kış aylarında kilo almaya daha meyilli olduğunu ifade eden Dr. Oğuz Kaan Ünal, bunun depresyon, vitamin eksikliği ve günlerin kısa olmasından kaynaklandığını söyledi.

Ünal, sonbahar ve kış aylarında kilo artışlarının 2-3 kiloya kadar çıktığını belirtti. Kış aylarının genetik olarak yatkın kişilerde depresyona eğilim oluşturduğunu, bunun sebebinin de serotonin hormonundan kaynaklandığını belirten Dr. Ünal, “Refleks olarak bu olumsuz hisleri iyileştirmek ve daha mutlu hissedebilmek için yazın tükettiğimizden daha kalorili ve yağlı yiyecekler tüketme ihtiyacı duyuyoruz. Buna kontrolsüz gece atıştırmaları da eklenince kilo dengemizde ciddi değişimler yaşayabiliyoruz” dedi.

Kilo alımlarında depresyonun dışında vitamin eksikliğinin ve kısa günlerin etkisi olduğunu belirten Ünal, “Kışın güneş ışığının daha zayıf olması, dışarıya daha az çıkma eğilimi ve soğuktan korunmak için kalın giysiler giyiyor olmamız D vitamini eksikliğini tetikleyerek kilo almamıza yol açıyor. Günlerin kısa olması yeme düzeninin bozularak öğünlerin artmasına yol açabiliyor. Soğuk havalarda egzersiz yapma isteğinin sıcak ortamlarda oturma ve televizyon seyrederek bir şeyler atıştırmaya dönüşmesi de önemli bir sıkıntı” diye konuştu.