Dr. Altunsoy, kış aylarında haşlanma vakalarının arttığını belirtti. Sobaların kurulması ile birlikte haşlanma yanığı vakalarının da bir hayli arttığını kaydeden Karaman Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ali Rıza Altunsoy, küçük çocuğu bulunan ailelere seslenerek şu ifadelerde bulundu: “Kışın yanık olaylarına daha sık rastlayabiliyoruz. Bu yanıklar daha ağır yanıklar olabiliyor. Sobaların kurulması ile birlikte alevden yanma oranları oldukça artıyor. Bunun da en büyük nedenlerinden birisi yanan sobaya ateşi kuvvetlendirmek için yanıcı maddelerin dökülmesi. Bu çok büyük bir sıkıntı. Özellikle tiner ve benzinin kullanılması. Tiner kullanıldığında eldeki şişenin de yanıp patlaması sonrasında çok ağır yanıklar meydana gelebiliyor. Bunun dışında evlerde soba yandıktan sonra annelin küçük çocuklarını içeride kapalı kilitli bırakıp gitmeleri çok büyük felaketlere yol açabiliyor. Her sene meydana gelen olaylar arasında bunlar da var. Daha başka sobanın üzerinde ısınan, kaynayan sular olabiliyor. Çocukların bu kaynayan sularla oynaması veya büyüklerin dengeyi sağlayamaması ve bu suların dökülmesi sonrasında haşlanma yanıkları ortaya çıkabiliyor. Buna benzer kışa dönük yanık çeşitleri görüyoruz.”

Yanık meydana geldiğinde neler yapılması gerektiği konusunda da bilgiler veren Dr. Altunsoy, “Yanık olayında sebep ne olursa olsun ilk yapılacak şey öncelikle yanık etkeninden uzaklaştırmak daha sonra da soğutmak ve en sonunda da bir yanık merkezine götürmektir. Bu yanık olaylarında ilk olarak ve genel olarak soğutma yapılması gerekir. Soğutmada genellikle musluk suyu kullanılır. Bunun amacı yanığın ilerlemesini ve derinleşmesini önlemektir” dedi.

“YANIK VAKALARINDA KULAKTAN DOLMA ÜRÜNLER YANIĞA SÜRÜLMEMELİ”

Toplumdaki bazı doğru bilinen yanlışların yanık vakalarında uygulandığında kalıcı hasarlar ortaya çıkardığına dikkat çeken Karaman Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ali Rıza Altunsoy, yanık vakalarında kulaktan dolma ürünlerin kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Diş macunu gibi ürünlerin yanığa kullanıldığı takdirde milk etapta bir rahatlama sağladığını ancak daha sonraki evlerde yanığın derinleşmesine neden olduğunu aktaran Dr. Ali Rıza Altunsoy, “Kulaktan dolma yanıkta kullanılan ürünler fayda yerine zarar sağlıyor. Özellikle bu konuda kullanılan diş macunu olayı var. Bu ürün yanığı ilk önce rahatlatmasına rağmen daha sonra yanığın derinleşmesine sebep oluyor. Zeytinyağı, yumurta gibi akla gelen gelmeyen şeyler kullanılabiliyor. Hasta bize geldiğinde biz ilk önce bunları temizlemekle uğraşıyoruz. Bunlar yanığı iyileştirici değil tam tersi kötüleştirici malzemeler.Onun için hiçbir şey yapmamalarını öneriyoruz. Soğuttuktan sonra yanığın üzerini temiz bir bezle örtüp sağlık kuruluşuna gelmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

Bazı yanık çeşitlerinden söz eden Dr. Ali Rıza Altunsoy, bu yanık çeşitlerinin hangi yaş gruplarında görüldüğünü şu cümlelerle ifade etti: “Alev yanıkları daha fazla yetişkinlerde görülüyor. Haşlanma yanıkları da çocuklarda daha fazla görülüyor. Gençlerde de daha çok elektrik yanıklarına rastlıyoruz”